Nekad se jednostavno dogodi da nemaš pripremljen ručak, a svi stižu doma gladni. U takvim slučajevima nema puno mudrovanja niti razmišljanja o namirnicama i receptima. Treba ti jednostavno i brzo. A ovo je upravo takav recept.
Tjestenina sa sirom izvrstan je odabir za kasniji ručak tijekom radnog tjedna. Priprema ti neće oduzeti puno vremena, nećeš zapeti s hrpom posuđa niti ćeš se previše umoriti.
Uz to, zapečenoj tjestenini razveselit će se čak i oni kojima brokula nije na vrhu liste omiljenih namirnica i garantiramo da će tražiti repete. Samo nemoj štedjeti na cheddaru i parmezanu, a po želji dodaj i ostatke piletine od prošlog ručka, narezanu šunku ili tunu.
Zapečena tjestenina sa sirom i brokulom
Sastojci:
- 450 g tjestenine
- 400 g cvjetova brokule
- 2 žlice maslaca
- 30 g brašna
- 1 mali luk
- 3 režnja češnjaka
- 500 ml mlijeka
- 350 ml povrtnog temeljca
- 250 g naribanog cheddara
- 100 g naribanog parmezana
- 30 g krušnih mrvica
- sol, papar
Postupak:
- Skuhaj tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Tri minute prije kraja ubaci i brokulu pa ih skuhaj zajedno, a potom i procijedi.
- Na laganoj vatri otopi maslac pa dodaj sitno nasjeckani luk i češnjak. Pirjaj dok ne omekšaju, a zatim ubaci i brašno. Uz miješanje polako dodaj mlijeko i temeljac. Pusti da umak krčka sve dok se ne zgusne, uz povremeno miješanje.
- Umak makni s vatre, umiješaj cheddar i parmezan i po ukusu začini soli i paprom.
- U veliku posudu premazanu maslacem prebaci tjesteninu i brokulu, prelij umakom i pospi krušnim mrvicama.
- Peci 20-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, sve dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatnu boju.
- Posluži toplo. Dobar tek!