Recepti Juha 04. srpnja 2024.

Zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom

Juha
15 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
zelena juha, zeleni gazpacho
Zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom
foto: Bakd Raw by Karolin Baitinger/Unsplash
Ako želiš uživati u nečemu novom, zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom je pravi izbor. Lagano, osvježavajuće i puno okusa – što više poželjeti?

Zeleni gazpacho nije samo obrok, već prava avantura okusa. Krastavci, feta sir, jogurt i korijander savršena su kombinacija koja osvježava.

Ako ne voliš korijander, ili ti nije dostupan, možeš ga zamijeniti peršinom i dobiti jednako ukusan obrok. Češnjak i crveni vinski ocat su obvezni sastojci koji juhi daju punoću okusa, dok maslinovo ulje sve spaja u savršenu kremoznost.

Možda vas zanima... Pun pogodak: Pileći zabatci s limetom i korijanderom Recepti

Može i vegetarijanska verzija

Dimljena pastrva na vrhu daje poseban "touch" ovoj inače jednostavnoj juhi. No ako preferiraš vegetarijansku verziju, možeš je lako prilagoditi sebi i dimljenu pastrvu zamijeniti hrskavim slanutkom, avokadom i/ili zelenim paprikama.

Priprema hrskavog slanutka je jednostavna: ocijedi konzervu slanutka, osuši ga, začini maslinovim uljem, solju i dimljenom paprikom te peci u pećnici dok ne postane hrskav.

krastavac | Author: Alena Darmel/Pexels Krastavac ovoj juhi daje svježinu i boju foto: Alena Darmel/Pexels

Zeleni gazpacho je idealan obrok za vruće ljetne dane kada želiš nešto lagano, ali hranjivo. Osvježit će te i nahraniti bez osjećaja težine.

Priprema je brza i jednostavna, pa je zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom (ili bez nje) savršena opcija za one dane kada ne želiš provesti puno vremena u kuhinji. Osim što je ukusan,ovaj zeleni gazpacho i vizualno je atraktivan. Tko može odoljeti tanjuru koji izgleda kao da je upravo izašao iz vrta?

Ne gasi ekran dok kuham

Zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krastavac 2 kom
  • Grčki jogurt 0,75 šalica
  • Feta sir 100 g
  • Korijander 0,50 šalica
  • Češnjak 3 režanj
  • Vinski ocat 2 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslinovo ulje 0,50 šalica
  • Dimljena pastrva 500 g
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Nareži jedan krastavac na kolutiće da dobiješ 1/2 šalice i stavi ih u malu zdjelu. Pokrij i stavi u hladnjak do upotrebe.


  2. Ostatak krastavaca grubo nasjeckaj i stavi u blender. Dodaj jogurt, feta sir, svježe listove i stabljike korijandera, oguljen i zgnječen češnjak, crveni vinski ocat i sol. Miksaj dok smjesa ne postane glatka, oko 1 minutu.

    Dok blender radi, polako dodaj ulje, miksajući dok smjesa ne postane glatka, oko 30 sekundi. Pokrij i stavi u hladnjak na najmanje 30 minuta (možeš držati u hladnjaku maksimalno jedan dan).


  3. Za posluživanje, juhu ulij u zdjelice i na vrh stavi kolutiće krastavca, dimljene tanke filete pastrve, listiće korijandera i papar. Prelij s malo maslinova ulja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

543 kcal

27 %

MASTI

37,00 g

51 %

KOLESTEROL

0,12 g

0 %

UH

9,00 g

3 %

PROTEINI

44,00 g

88 %

Isprobaj i ove recepte za hladni gazpacho!

Dinja Možda vas zanima... Gazpacho od dinje – savršena osvježavajuća ljetna juha Recepti Gazpacho s jagodama Možda vas zanima... Gazpacho juha s jagodama je odlična ljetna ideja! Recepti Možda vas zanima... Gazpacho - umjesto tradicionalnih rajčica, isprobaj verziju s paprikama Recepti Možda vas zanima... Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.