Ako želiš uživati u nečemu novom, zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom je pravi izbor. Lagano, osvježavajuće i puno okusa – što više poželjeti?
Zelenigazpacho nije samo obrok, već prava avantura okusa. Krastavci, feta sir, jogurt i korijander savršena su kombinacija koja osvježava.
Ako ne voliš korijander, ili ti nije dostupan, možeš ga zamijeniti peršinom i dobiti jednako ukusan obrok. Češnjak i crveni vinski ocat su obvezni sastojci koji juhi daju punoću okusa, dok maslinovo ulje sve spaja u savršenu kremoznost.
Dimljena pastrva na vrhu daje poseban "touch" ovoj inače jednostavnoj juhi. No ako preferiraš vegetarijansku verziju, možeš je lako prilagoditi sebi i dimljenu pastrvu zamijeniti hrskavim slanutkom, avokadom i/ili zelenim paprikama.
Priprema hrskavog slanutka je jednostavna: ocijedi konzervu slanutka, osuši ga, začini maslinovim uljem, solju i dimljenom paprikom te peci u pećnici dok ne postane hrskav.
Krastavac ovoj juhi daje svježinu i boju
foto: Alena Darmel/Pexels
Zeleni gazpacho je idealan obrok za vruće ljetne dane kada želiš nešto lagano, ali hranjivo. Osvježit će te i nahraniti bez osjećaja težine.
Priprema je brza i jednostavna, pa je zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom (ili bez nje) savršena opcija za one dane kada ne želiš provesti puno vremena u kuhinji. Osim što je ukusan,ovaj zeleni gazpacho i vizualno je atraktivan. Tko može odoljeti tanjuru koji izgleda kao da je upravo izašao iz vrta?
Ne gasi ekran dok kuham
Zeleni gazpacho s dimljenom pastrvom
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krastavac
2
kom
Grčki jogurt
0,75
šalica
Feta sir
100
g
Korijander
0,50
šalica
Češnjak
3
režanj
Vinski ocat
2
žlica
Sol
0,50
žličica
Maslinovo ulje
0,50
šalica
Dimljena pastrva
500
g
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Nareži jedan krastavac na kolutiće da dobiješ 1/2 šalice i stavi ih u malu zdjelu. Pokrij i stavi u hladnjak do upotrebe.
Ostatak krastavaca grubo nasjeckaj i stavi u blender. Dodaj jogurt, feta sir, svježe listove i stabljike korijandera, oguljen i zgnječen češnjak, crveni vinski ocat i sol. Miksaj dok smjesa ne postane glatka, oko 1 minutu.
Dok blender radi, polako dodaj ulje, miksajući dok smjesa ne postane glatka, oko 30 sekundi. Pokrij i stavi u hladnjak na najmanje 30 minuta (možeš držati u hladnjaku maksimalno jedan dan).
Za posluživanje, juhu ulij u zdjelice i na vrh stavi kolutiće krastavca, dimljene tanke filete pastrve, listiće korijandera i papar. Prelij s malo maslinova ulja.