Slavna kuharica Martha Stewart najkremastiji pire krumpir naučila je praviti od majke, a tajna je u krem siru kojeg uz, mlijeko, vrhnje i maslac obilato dodaje prije miksanja
Ima li ičeg boljeg od kremastog pire krumpira? Kremasti pire krumpir savršeno ide uz brojna jela – pohance, mesne i povrtne umake, jedu se i uz variva, špinat… Nekako smo uvijek u potrazi za savršeno kremastim pire krumpirom, a jedan od odličnih recepata ima slavna američka kuharica Martha Stewart.
Pire krumpir
foto: Shutterstock
Martha Stewart ovaj je recept za pire krumpir naslijedila od majke
Recept za ovaj pire krumpir dobila je od svoje majke, Poljakinje Marthe Kostyre, a njezina tajna je u krem siru kojeg obilno dodaje u pire krumpir, uz maslac, vrhnje i mlijeko. Martha za ovaj pire krumpir koristi mikser (ako koristiš mikser, koristi onaj 'obični' – ni slučajno štapni ili blender jer će u tom slučaju tvoj pire krumpir postati ljepilo).
No dovoljna je i pjenjača kojom također krumpir možeš dovoljno dobro istući kako bi bio savršeno pahuljast i prozračan te bez grudica.
Izrada pire krumpira
foto: Shutterstock
Ovaj kremasti pire krumpir može se pripremiti do 2 sata prije posluživanja te je savršen prilog uz brojna jela. Navedena količina dovoljna je za 8 osoba.
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasti pire krumpir recept by Martha Stewart
20 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
1,60
kg
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Krem sir
225
g
Maslac
125
g
Mlijeko
65
ml
Slatko vrhnje
125
ml
Postupak
Krumpire i 1 žličicu soli stavi u lonac, prelij hladnom vodom, tako da voda bude oko 1 cm iznad krumpira, pusti da zavrije. Smanji vatru, djelomično poklopi, i pusti da se krumpiri kuhaju oko 35 minuta.
Ocijedi krumpire i oguli im koru te ih nareži na veće komade. Potom krumpire zgnječi i nakon toga dodaj krem sir, maslac, mlijeko i pola količine vrhnja te miješaj pjenjačom ili mikserom na slabijoj brzini. Posoli i popapri, miješaj do željene konzistencije.
Vrati smjesu na srednju vatru, dodaj ostatak vrhnja i kuhaj, uz stalno miješanje, dok se sve dobre ne ugrije. Odmah posluži ili drži na toplom u poklopljenoj posudi iznad kipuće vode do 2 sata.