Zamrzivač nam je omiljeni saveznik, puno namirnica u njemu uspijevamo sačuvati za kasnije. No postoje namirnice (i jela!) koja ne bismo na taj način pokušavali sačuvati jer im se, kad se jednom odmrznu, značajno promijeni tekstura. Raspitali smo se i donosimo popis 15 namirnica koje nije preporučljivo zamrzavati...
1. Mlijeko i umaci na bazi vrhnja
Zamrzavanje mlijeka ili umaka na bazi vrhnja može dovesti do odvajanja sastojaka pri odmrzavanju, stvarajući zrnatu, vodenastu teksturu.
2. Jogurt
Iako se može konzumirati nakon odmrzavanja, jogurt se odvaja (odnosno 'raspada') pri zamrzavanju, što rezultira vodenastom, zrnatom teksturom koja mnogima nije privlačna.
Mlijeko, vrhnje, jogurt - ne bi se trebali zamrzavati
3. Meki sirevi
Sirevi poput krem sira, ricotte i mekog kozjeg sira ne podnose dobro zamrzavanje te postaju zrnati ili se odvajaju nakon odmrzavanja.
4. Lisnato povrće za svježe salate
Lisnato povrće poput zelene salate, špinata i kelja gubi svoju teksturu nakon zamrzavanja i odmrzavanja zbog visokog udjela vode, što ih čini neprikladnima za svježe salate.

5. Svježe začinsko bilje
Bilje poput bosiljka, korijandera i peršina gubi okus i teksturu kada se zamrzne u izvornom obliku. Umjesto toga, preporučuje se sjeckanje bilja i zamrzavanje u posudama za led preliveno maslinovim uljem za kasniju upotrebu u juhama i umacima.
6. Krastavci
Zbog visokog udjela vode, krastavci postaju kašasti i sluzavi nakon zamrzavanja i odmrzavanja, stoga ih je najbolje čuvati svježe u hladnjaku.
Krastavci
7. Svježe rajčice
Zamrzavanje sirovih, odnosno svježih rajčica uzrokuje da postanu mekane i vodenaste nakon odmrzavanja, što ih čini neprikladnima za svježa jela. Međutim, mogu se zamrznuti za upotrebu u juhama i umacima, a pečenje prije zamrzavanja može poboljšati okus.
8. Sirovi krumpir
Baš poput zelenog lisnatog povrća ni sirovi krumpiri ne podnose najbolje zamrzavanje. Razlog je visok udio vode zbog kojeg postaju gnjecavi nakon odmrzavanja. Sirove krumpire radije skladišti na hladnom, tamnom i suhom mjestu. No se kuhani krumpiri skroz dobro zamrzavaju.
Jagode nisu sretne kad ih zamrznemo
9. Voće bogato vodom
Voće s visokim udjelom vode, poput lubenice, jagoda ili citrusa, postaje kašasto i gubi teksturu nakon odmrzavanja. Preporučuje se zamrzavanje takvog voća samo ako ga planiraš koristiti u smoothiejima ili drugim napitcima.
10. Cijeli avokado
Cijeli avokado postaje smeđ i kašast nakon odmrzavanja. Ako ga trebaš sačuvati, preporučuje se narezati ga na kriške ili kockice, pokapati limunovim sokom ili sokom od limete, te zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi.
11. Jaja (u ljusci)
Zamrzavanje cijelih jaja u ljusci može uzrokovati širenje tekućine unutar njih, što može dovesti do pucanja ljuske i kvarenja jaja. Za sigurno zamrzavanje, preporučuje se razmutiti jaja i pohraniti ih u hermetički zatvorenoj posudi ili u posudama za led.
Jaja u ljusci nije dobro zamrzavati
12. Kuhana tjestenina
Zamrzavanje kuhane tjestenine često rezultira gumenastom, kašastom teksturom nakon podgrijavanja. Ako pripremaš obroke unaprijed, razmislite o zamrzavanju umaka zasebno i kuhanju svježe tjestenine po potrebi.
13. Pržena hrana
Pržena hrana gubi svoju karakterističnu hrskavu teksturu nakon zamrzavanja i ponovnog zagrijavanja, često postajući meka, gnjecava i vlažna. Ako imaš ostatke pržene hrane, radije ih pohrani u hladnjaku i zagrij u pećnici ili fritezi da vratiš dio hrskavosti.
Pržena hrana ne voli zamrzivač
14. Salate s majonezom
Salate poput pileće ili salata s jajima, koje sadrže majonezu, ne podnose dobro zamrzavanje jer se majoneza odvaja tijekom odmrzavanja, što rezultira vodenastom, neprivlačnom teksturom. Umjesto toga, zamrzni kuhane proteine zasebno i dodaj majonezu prije konzumacije.
15. Kava u zrnu
Zamrzavanje zrna kave može narušiti njihov okus jer vlaga utječe na prirodna ulja, a zrna mogu i upiti mirise iz zamrzivača. Umjesto toga, pohrani ih u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom mjestu za optimalnu svježinu.
Zrna kave mogu pokupiti miise u zamrzivaču