Špajza 20. veljače 2025.

15 namirnica koje nije dobro stavljati u zamrzivač

namirnice koje ne smiju u zamrzivač
Namirnice koje ne bi trebalo stavljati u zamrzivač
foto: Arhiva missGASTRO
Brojne namirnice, ako ih zamrznemo, gube svoje teksturu, pa čak i okus. Neke se pak počnu razdvajati. I zato donosimo popis namirnica koje ne bi trebalo stavljati u zamrzivač

Zamrzivač nam je omiljeni saveznik, puno namirnica u njemu uspijevamo sačuvati za kasnije. No postoje namirnice (i jela!) koja ne bismo na taj način pokušavali sačuvati jer im se, kad se jednom odmrznu, značajno promijeni tekstura. Raspitali smo se i donosimo popis 15 namirnica koje nije preporučljivo zamrzavati...

Zamrznuta hrana Možda vas zanima... Koliko hrana traje u zamrzivaču? Špajza

1. Mlijeko i umaci na bazi vrhnja

Zamrzavanje mlijeka ili umaka na bazi vrhnja može dovesti do odvajanja sastojaka pri odmrzavanju, stvarajući zrnatu, vodenastu teksturu.

2. Jogurt

Iako se može konzumirati nakon odmrzavanja, jogurt se odvaja (odnosno 'raspada') pri zamrzavanju, što rezultira vodenastom, zrnatom teksturom koja mnogima nije privlačna.

mlijeko | Author: Natalie Behn/Unsplash Mlijeko, vrhnje, jogurt - ne bi se trebali zamrzavati foto: Natalie Behn/Unsplash

3. Meki sirevi

Sirevi poput krem sira, ricotte i mekog kozjeg sira ne podnose dobro zamrzavanje te postaju zrnati ili se odvajaju nakon odmrzavanja.

4. Lisnato povrće za svježe salate

Lisnato povrće poput zelene salate, špinata i kelja gubi svoju teksturu nakon zamrzavanja i odmrzavanja zbog visokog udjela vode, što ih čini neprikladnima za svježe salate.

salata, avokado | Author: Anita Austvika/Unsplash Lisnate salate, ali ni cijeli avokado, ne bi se trebali zamrzavati foto: Anita Austvika/Unsplash Je li sigurno jesti hranu s kristalićima leda iz zamrzivača Možda vas zanima... Je li sigurno jesti hranu s kristalićima leda iz zamrzivača? Špajza

5. Svježe začinsko bilje

Bilje poput bosiljka, korijandera i peršina gubi okus i teksturu kada se zamrzne u izvornom obliku. Umjesto toga, preporučuje se sjeckanje bilja i zamrzavanje u posudama za led preliveno maslinovim uljem za kasniju upotrebu u juhama i umacima.

6. Krastavci

Zbog visokog udjela vode, krastavci postaju kašasti i sluzavi nakon zamrzavanja i odmrzavanja, stoga ih je najbolje čuvati svježe u hladnjaku.

 | Author: Nanxi Wei/Unsplash Krastavci foto: Nanxi Wei/Unsplash

7. Svježe rajčice

Zamrzavanje sirovih, odnosno svježih rajčica uzrokuje da postanu mekane i vodenaste nakon odmrzavanja, što ih čini neprikladnima za svježa jela. Međutim, mogu se zamrznuti za upotrebu u juhama i umacima, a pečenje prije zamrzavanja može poboljšati okus.

8. Sirovi krumpir

Baš poput zelenog lisnatog povrća ni sirovi krumpiri ne podnose najbolje zamrzavanje. Razlog je visok udio vode zbog kojeg postaju gnjecavi nakon odmrzavanja. Sirove krumpire radije skladišti na hladnom, tamnom i suhom mjestu. No se kuhani krumpiri skroz dobro zamrzavaju.

jagode | Author: Karolina Grabowska/Pexels Jagode nisu sretne kad ih zamrznemo foto: Karolina Grabowska/Pexels

9. Voće bogato vodom 

Voće s visokim udjelom vode, poput lubenice, jagoda ili citrusa, postaje kašasto i gubi teksturu nakon odmrzavanja. Preporučuje se zamrzavanje takvog voća samo ako ga planiraš koristiti u smoothiejima ili drugim napitcima.

10. Cijeli avokado

Cijeli avokado postaje smeđ i kašast nakon odmrzavanja. Ako ga trebaš sačuvati, preporučuje se narezati ga na kriške ili kockice, pokapati limunovim sokom ili sokom od limete, te zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi.

Koliko dugo kolači u zamrzivaču ostaju fini i svježi Možda vas zanima... Koliko dugo kolači i keksi ostaju fini u zamrzivaču Špajza

11. Jaja (u ljusci)

Zamrzavanje cijelih jaja u ljusci može uzrokovati širenje tekućine unutar njih, što može dovesti do pucanja ljuske i kvarenja jaja. Za sigurno zamrzavanje, preporučuje se razmutiti jaja i pohraniti ih u hermetički zatvorenoj posudi ili u posudama za led.

jaja | Author: Kateryna Hliznitsova/Unsplash Jaja u ljusci nije dobro zamrzavati foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash

12. Kuhana tjestenina

Zamrzavanje kuhane tjestenine često rezultira gumenastom, kašastom teksturom nakon podgrijavanja. Ako pripremaš obroke unaprijed, razmislite o zamrzavanju umaka zasebno i kuhanju svježe tjestenine po potrebi.

13. Pržena hrana

Pržena hrana gubi svoju karakterističnu hrskavu teksturu nakon zamrzavanja i ponovnog zagrijavanja, često postajući meka, gnjecava i vlažna. Ako imaš ostatke pržene hrane, radije ih pohrani u hladnjaku i zagrij u pećnici ili fritezi da vratiš dio hrskavosti.

 | Author: Thinkstock Pržena hrana ne voli zamrzivač foto: Thinkstock

14. Salate s majonezom

Salate poput pileće ili salata s jajima, koje sadrže majonezu, ne podnose dobro zamrzavanje jer se majoneza odvaja tijekom odmrzavanja, što rezultira vodenastom, neprivlačnom teksturom. Umjesto toga, zamrzni kuhane proteine zasebno i dodaj majonezu prije konzumacije.

15. Kava u zrnu

Zamrzavanje zrna kave može narušiti njihov okus jer vlaga utječe na prirodna ulja, a zrna mogu i upiti mirise iz zamrzivača. Umjesto toga, pohrani ih u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom mjestu za optimalnu svježinu.

kava, zrna kave | Author: Getty Images/Unsplash Zrna kave mogu pokupiti miise u zamrzivaču foto: Getty Images/Unsplash

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.