Smatra se jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu, a da je tome tako govori i činjenica da sadrži čak 19 od 20 aminokiselina potrebnih organizmu.
Prepuna je ljekovitih svojstva, a pomaže u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava, sadrži antibakterijska i antivirusna svojstva i pomaže pri razgradnji šećera i masnoća iz hrane. Osim toga, ova je biljka prepuna vitaminima i mineralima.
Aloe vera koristi se već više od šest tisuća godina, a pogodna je za različite načine upotrebe. Odličan je lijek, može poslužiti čak i kao sredstvo za čišćenje usta, a ono najbolje od svega – divan je dodatak omiljenim ljetnim jelima.
Izgled ove neobične biljke može biti pomalo varljiv. Tamno zelene boje sa sitnim bodljama izvana, a kada se list aloe vere prepolovi, unutra možete pronaći želeastu teksturu dijela ploda koji uistinu može postati vaš saveznik u čitavom nizu aktivnosti. Nije ni čudo što su je još stari Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti.
Kada se jednom dočepate ove biljke, najvažnije je znati kako je s nje potrebno ukloniti bodlje i zeleni biljni prekrivač kako bi vam ostao samo osvježavajuć i želeast dio biljke. Jednom kada ga se domognete, žele unutar lista aloe vere potrebno je nasjeckati.
Od njega se mogu pripremati različiti napici, a onaj idealan za ljeto bit će mješavina limunovog soka, kockica aloe vere, vode i meda. Sve sastojke dobro pomiješajte, usitnite pomoću štapnog miksera i ohladite. Ukusan, osvježavajuć i zdrav napitak spreman je prije nego što možete zamisliti. Naravno, kombinirati možete i drugo voće pa će se tako s ovom kombinacijom idealno složiti i maline, jagode i borovnice.
Osim u napicima, aloe vera odličan je dodatak i umacima, posebice onima koji ne zahtijevaju kuhanje i serviraju se hladni. Tako, primjerice, možete pripremiti dip za omiljene grickalice. Sve što će vam trebati je rajčica, češnjak, aloe vera i malo bosiljka. Sve zajedno usitnite u blenderu, začinite po želji i poslužite uz tortilja čips ili druge grickalice.
Aloe veru možete ubaciti i u smoothie ili jutarnju zobenu kašu, a sjajan je dodatak i jelima od jogurta koja želite učiniti posebnijima.
Možete je uzgajati i u kuhinji što je odličan način da vam ova čarobna biljka baš uvijek bude nadohvat ruke.