Špajza 07. srpnja 2017.

Aloe Vera – neobična biljka s tisuću dobrih lica

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo je reći kako je aloe vera čudna biljka još čudnijih tekstura, no kada jednom otkrijete sve njezine dobrobiti, ova neobična biljka postat će stalan stanovnik vaše kuhinje.

Smatra se jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu, a da je tome tako govori i činjenica da sadrži čak 19 od 20 aminokiselina potrebnih organizmu.

Prepuna je ljekovitih svojstva, a pomaže u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava, sadrži antibakterijska i antivirusna svojstva i pomaže pri razgradnji šećera i masnoća iz hrane. Osim toga, ova je biljka prepuna vitaminima i mineralima.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Aloe vera koristi se već više od šest tisuća godina, a pogodna je za različite načine upotrebe. Odličan je lijek, može poslužiti čak i kao sredstvo za čišćenje usta, a ono najbolje od svega – divan je dodatak omiljenim ljetnim jelima.

Izgled ove neobične biljke može biti pomalo varljiv. Tamno zelene boje sa sitnim bodljama izvana, a kada se list aloe vere prepolovi, unutra možete pronaći želeastu teksturu dijela ploda koji uistinu može postati vaš saveznik u čitavom nizu aktivnosti. Nije ni čudo što su je još stari Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti.

 

Dinja Možda vas zanima... Mirisna dinja: ujutro uz pahuljice, za ručak s pršutom, a navečer u čaši None

 

Kada se jednom dočepate ove biljke, najvažnije je znati kako je s nje potrebno ukloniti bodlje i zeleni biljni prekrivač kako bi vam ostao samo osvježavajuć i želeast dio biljke. Jednom kada ga se domognete, žele unutar lista aloe vere potrebno je nasjeckati.

Od njega se mogu pripremati različiti napici, a onaj idealan za ljeto bit će mješavina limunovog soka, kockica aloe vere, vode i meda. Sve sastojke dobro pomiješajte, usitnite pomoću štapnog miksera i ohladite. Ukusan, osvježavajuć i zdrav napitak spreman je prije nego što možete zamisliti. Naravno, kombinirati možete i drugo voće pa će se tako s ovom kombinacijom idealno složiti i maline, jagode i borovnice.

 

Možda vas zanima... Zelena smoothie zdjelica s najdražim voćem Špajza

 

Osim u napicima, aloe vera odličan je dodatak i umacima, posebice onima koji ne zahtijevaju kuhanje i serviraju se hladni. Tako, primjerice, možete pripremiti dip za omiljene grickalice. Sve što će vam trebati je rajčica, češnjak, aloe vera i malo bosiljka. Sve zajedno usitnite u blenderu, začinite po želji i poslužite uz tortilja čips ili druge grickalice.

 

Možda vas zanima... Tuna tacosi + salsa od jagoda s avokadom Kolumne

 

Aloe veru možete ubaciti i u smoothie ili jutarnju zobenu kašu, a sjajan je dodatak i jelima od jogurta koja želite učiniti posebnijima.
Možete je uzgajati i u kuhinji što je odličan način da vam ova čarobna biljka baš uvijek bude nadohvat ruke.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.