Topli dani, hladno pivo ili šareni kokteli, a zatim i delicije poput odrezaka, kobasica, škampa i janjetine savršen su recept za australski grill. Da Australci zbilja znaju iskoristiti dan govore učestala grillanja na plaži, uz vjetar koji nosi mirise i naprosto poziva na druženje uz vatru.
Na tom, vječno toplom kontinentu, grillanje je odavno postalo tradicija koja se ne zaobilazi. Australci će vam reći kako je upravo uživanje u finoj hrani jedan od važnijih segmenata njihove kulture te bi, kada bi to bilo moguće, grillali baš svaki dan.
Iako druženja na plaži uz dobru hranu zvuče pomalo elegantno i otmjeno, Australci su jedan od onih naroda koji se jednako veseli dobroj kobasici u finom, mekom pecivu uz domaći kečap kao i dobro pripremljenim škampima, jastogu i komadu janjetine. Inače, ovaj je narod poznat po izvozu ogromnih količina crvenog mesa, pa i ne čudi činjenica da i sami na roštilj vole baciti dobar komad kvalitetnog mesa, a zatim ga upakirati između dvije kriške kruha i naprosto uživati u dobrim mirisima i okusima.
Većina Australaca posjeduje grill, a bez obzira je li riječ o električnom primjerku ili onom na drva, uživanje je zagarantirano u jednakim dozama. Uz grill, poslužuju se i nezaobilazni prilozi. Ovaj narod posebno voli različite salate, složence s krumpirom i prženi luk. Pivo i vino također se nalaze na popisu obaveznih detalja svakog grillanja.
Osim mesa i morskih plodova, Australcima je na kraju ipak najbitnije druženje i uživanje u društvu najdražih, ali i onih koji se naprosto pronađu na pravom mjestu u pravo vrijeme, pa stoga ako se ikad zateknete u blizini veselih Australaca oko grilla, znate što vam je činiti. Pridružite se, naravno!
U nastavku donosimo recept za australske kobasice s grilla. Upakirajte ih u domaća peciva, dodajte i domaći kečap, pa još malo prženog luka i jednostavna, a slasna gozba je zagarantirana.
Čini li vam se sve to ipak malo prekomplicirano i više volite uživati u gotovim jelima, posebno će vas rezveseliti drugačiji, internacionalan format ovogodišnjeg Zagreb Chill&Grill festivala. Uskoro više!
Potrebno vam je:
- 1 kg kobasica
- Pecivo za kobasice
- 1 veća rajčica
- 1 glavica luka
- 100 ml kečapa
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žličice senfa
- Prstohvat čilija u prahu
Postupak pripreme:
- Pomiješajte rajčicu i luk koje ste najprije nasjeckali sitno.
- Dodajte kečap, Worcestershire, ocat, šećer, senf i čili, pa sve dobro promiješajte.
- Rasporedite umak u jednostavno oblikovane posudice koje ste izradili od folije, pa u svaki džepić dodajte kobasice. Isto možete napraviti i s većim limom. Jednostavno rasporedite umak po dnu posude, a na umak stavite kobasice.
- Pecite na grillu oko 20 minuta. Nakon 10 minuta okrenite kobasice.
- Kobasice izvadite iz umaka, pa ih zapecite još kratko sa svih strana na grillu.
- U tostirana peciva dodajte malo umaka, kobasicu, a ubaciti možete i salatu.
Dobar tek!
Chill&Grill 3.0 New Experience
Chill&Grill 3.0 New Experience U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Let 3, Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih.
Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.
Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostalo je još nekoliko dana, koje ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!
24sata
Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani.
Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.
U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.
Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.
Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.
Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.
Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.
Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal.
Vidimo se na Chill&Grillu!
*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!