Špajza 25. ožujka 2019.

Australci rade najbolje kobasice na grillu - evo zašto!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Plaža, vjetar u kosi, zvuk valova i miris slasnog grilla u zraku. Grillanje u Australiji zvuči kao omiljeni događaj baš svih koji su ga doživjeli. Uz kratki vodič australskog grillanja, donosimo vam i recept za kobasice u genijalnom umaku s grilla.

Topli dani, hladno pivo ili šareni kokteli, a zatim i delicije poput odrezaka, kobasica, škampa i janjetine savršen su recept za australski grill. Da Australci zbilja znaju iskoristiti dan govore učestala grillanja na plaži, uz vjetar koji nosi mirise i naprosto poziva na druženje uz vatru.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Na tom, vječno toplom kontinentu, grillanje je odavno postalo tradicija koja se ne zaobilazi. Australci će vam reći kako je upravo uživanje u finoj hrani jedan od važnijih segmenata njihove kulture te bi, kada bi to bilo moguće, grillali baš svaki dan.

 

Možda vas zanima... Braai: Kako se grilla na jugu Afrike Špajza

 

Iako druženja na plaži uz dobru hranu zvuče pomalo elegantno i otmjeno, Australci su jedan od onih naroda koji se jednako veseli dobroj kobasici u finom, mekom pecivu uz domaći kečap kao i dobro pripremljenim škampima, jastogu i komadu janjetine. Inače, ovaj je narod poznat po izvozu ogromnih količina crvenog mesa, pa i ne čudi činjenica da i sami na roštilj vole baciti dobar komad kvalitetnog mesa, a zatim ga upakirati između dvije kriške kruha i naprosto uživati u dobrim mirisima i okusima.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Većina Australaca posjeduje grill, a bez obzira je li riječ o električnom primjerku ili onom na drva, uživanje je zagarantirano u jednakim dozama. Uz grill, poslužuju se i nezaobilazni prilozi. Ovaj narod posebno voli različite salate, složence s krumpirom i prženi luk. Pivo i vino također se nalaze na popisu obaveznih detalja svakog grillanja.

Osim mesa i morskih plodova, Australcima je na kraju ipak najbitnije druženje i uživanje u društvu najdražih, ali i onih koji se naprosto pronađu na pravom mjestu u pravo vrijeme, pa stoga ako se ikad zateknete u blizini veselih Australaca oko grilla, znate što vam je činiti. Pridružite se, naravno!

U nastavku donosimo recept za australske kobasice s grilla. Upakirajte ih u domaća peciva, dodajte i domaći kečap, pa još malo prženog luka i jednostavna, a slasna gozba je zagarantirana.

Čini li vam se sve to ipak malo prekomplicirano i više volite uživati u gotovim jelima, posebno će vas rezveseliti drugačiji, internacionalan format ovogodišnjeg Zagreb Chill&Grill festivala. Uskoro više!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Potrebno vam je:

  • 1 kg kobasica
  • Pecivo za kobasice
  • 1 veća rajčica
  • 1 glavica luka
  • 100 ml kečapa
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 žličice senfa
  • Prstohvat čilija u prahu

Postupak pripreme:

  1. Pomiješajte rajčicu i luk koje ste najprije nasjeckali sitno.
  2. Dodajte kečap, Worcestershire, ocat, šećer, senf i čili, pa sve dobro promiješajte. 
  3. Rasporedite umak u jednostavno oblikovane posudice koje ste izradili od folije, pa u svaki džepić dodajte kobasice. Isto možete napraviti i s većim limom. Jednostavno rasporedite umak po dnu posude, a na umak stavite kobasice.
  4. Pecite na grillu oko 20 minuta. Nakon 10 minuta okrenite kobasice.
  5. Kobasice izvadite iz umaka, pa ih zapecite još kratko sa svih strana na grillu.
  6. U tostirana peciva dodajte malo umaka, kobasicu, a ubaciti možete i salatu.

Dobar tek!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Chill&Grill 3.0 New Experience

Chill&Grill 3.0 New Experience U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Let 3, Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih.  

Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.  

Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostalo je još nekoliko dana, koje ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!    

 | Author: 24sata 24sata

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani.

Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.

Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.

Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.

Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal. 

Vidimo se na Chill&Grillu!

 | Author: Gastro.hr

*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.