Špajza 152 prikaza 12. ožujka 2019.

Braai: Kako se grilla na jugu Afrike

Getty Images
Roštilj je izmišljen prije gotovo dva milijuna godina na samom jugu Afrike, kada je Homo erectus imao problem sa žvakanjem sirovog mesa. Njegovi su se zubi smanjili, mozak je narastao pa je na otvorenu vatru bacio komad mesa koji je vrlo brzo omekšao.

Kombinacija potrebe i sreće rezultirala je osmišljavanjem jednog od najboljih načina pripreme hrane, kojeg u današnjoj Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Zimbabveu i Zambiji nazivaju braai. Taj pojam, poput američkog barbecue, obuhvaća i sam čin pečenja mesa, kao i druženje uz hranu. Tradicionalno se koriste drva, danas povremeno i ugljen, no plinski su roštilji striktno zabranjeni.

Braai se razlikuje od grilla po tome što se vatra održava tijekom pečenja, ali i nakon – kada se svi okupljaju oko nje i uživaju u obroku. Ovaj društveni događaj nema vremenskog ni prostornog ograničenja, što znači da hranu na vatri pripremaju u svako doba dana, tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete i lokaciju. Samo je jedna osoba tzv. braaier, a nepisano je pravilo da mu nitko ne smije prigovarati ni dijeliti savjete.

 

 

Možda vas zanima... Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi Špajza

 

 

Osim svima poznatih janjećih i svinjskih rebaraca, marainirane piletine te ribe, pripremaju i boerewors i sosaties. Boerewors su tradicionalne južnoafričke kobasice od junetine, često s dodatkom janjetine i svinjetine, s vrlo malo masnoće te začinima poput papra, muškatnog oraščića i klinčića. Sosaties pak su ražnjići od janjetine sa suhim marelicama i lukom, nataknuti na drvene štapiće.

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

 | Author: Stockfood Stockfood

 

Bez obzira na socijalni status i financijsku situaciju, stanovnici u spomenutim zemljama na jugu Afrike organiziraju braii gotovo svakog vikenda. U posljednjih desetak godina 24. rujna slave kao Dan braaija.

 

U okusima Afrike moći ćete uživati i na trećem izdanju Zagreb Chill&Grill festivala!

 

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.