Kombinacija potrebe i sreće rezultirala je osmišljavanjem jednog od najboljih načina pripreme hrane, kojeg u današnjoj Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Zimbabveu i Zambiji nazivaju braai. Taj pojam, poput američkog barbecue, obuhvaća i sam čin pečenja mesa, kao i druženje uz hranu. Tradicionalno se koriste drva, danas povremeno i ugljen, no plinski su roštilji striktno zabranjeni.
Braai se razlikuje od grilla po tome što se vatra održava tijekom pečenja, ali i nakon – kada se svi okupljaju oko nje i uživaju u obroku. Ovaj društveni događaj nema vremenskog ni prostornog ograničenja, što znači da hranu na vatri pripremaju u svako doba dana, tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete i lokaciju. Samo je jedna osoba tzv. braaier, a nepisano je pravilo da mu nitko ne smije prigovarati ni dijeliti savjete.
Osim svima poznatih janjećih i svinjskih rebaraca, marainirane piletine te ribe, pripremaju i boerewors i sosaties. Boerewors su tradicionalne južnoafričke kobasice od junetine, često s dodatkom janjetine i svinjetine, s vrlo malo masnoće te začinima poput papra, muškatnog oraščića i klinčića. Sosaties pak su ražnjići od janjetine sa suhim marelicama i lukom, nataknuti na drvene štapiće.
Bez obzira na socijalni status i financijsku situaciju, stanovnici u spomenutim zemljama na jugu Afrike organiziraju braii gotovo svakog vikenda. U posljednjih desetak godina 24. rujna slave kao Dan braaija.
U okusima Afrike moći ćete uživati i na trećem izdanju Zagreb Chill&Grill festivala!
Chill&Grill 3.0 New Experience
Chill&Grill 3.0 New Experience U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Let 3, Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih.
Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.
Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostalo je još nekoliko dana, koje ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!
Gastro.hr
Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.
U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.
Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.
Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.
Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.
Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.
Vidimo se na Chill&Grillu od 27. travnja do 3. svibnja na Bundeku!
*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!