Špajza 12. ožujka 2019.

Braai: Kako se grilla na jugu Afrike

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Roštilj je izmišljen prije gotovo dva milijuna godina na samom jugu Afrike, kada je Homo erectus imao problem sa žvakanjem sirovog mesa. Njegovi su se zubi smanjili, mozak je narastao pa je na otvorenu vatru bacio komad mesa koji je vrlo brzo omekšao.

Kombinacija potrebe i sreće rezultirala je osmišljavanjem jednog od najboljih načina pripreme hrane, kojeg u današnjoj Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Zimbabveu i Zambiji nazivaju braai. Taj pojam, poput američkog barbecue, obuhvaća i sam čin pečenja mesa, kao i druženje uz hranu. Tradicionalno se koriste drva, danas povremeno i ugljen, no plinski su roštilji striktno zabranjeni.

Braai se razlikuje od grilla po tome što se vatra održava tijekom pečenja, ali i nakon – kada se svi okupljaju oko nje i uživaju u obroku. Ovaj društveni događaj nema vremenskog ni prostornog ograničenja, što znači da hranu na vatri pripremaju u svako doba dana, tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete i lokaciju. Samo je jedna osoba tzv. braaier, a nepisano je pravilo da mu nitko ne smije prigovarati ni dijeliti savjete.

 

 

Možda vas zanima... Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi Špajza

 

 

Osim svima poznatih janjećih i svinjskih rebaraca, marainirane piletine te ribe, pripremaju i boerewors i sosaties. Boerewors su tradicionalne južnoafričke kobasice od junetine, često s dodatkom janjetine i svinjetine, s vrlo malo masnoće te začinima poput papra, muškatnog oraščića i klinčića. Sosaties pak su ražnjići od janjetine sa suhim marelicama i lukom, nataknuti na drvene štapiće.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Bez obzira na socijalni status i financijsku situaciju, stanovnici u spomenutim zemljama na jugu Afrike organiziraju braii gotovo svakog vikenda. U posljednjih desetak godina 24. rujna slave kao Dan braaija.

U okusima Afrike moći ćete uživati i na trećem izdanju Zagreb Chill&Grill festivala!

 

 

Chill&Grill 3.0 New Experience

Chill&Grill 3.0 New Experience U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Let 3, Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih.  

Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.  

Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostalo je još nekoliko dana, koje ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!  

 

 | Author: Gastro.hr Gastro.hr

 

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.

Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.

Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.

Vidimo se na Chill&Grillu od 27. travnja do 3. svibnja na Bundeku!   

 

*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!
 

 | Author: 24sata

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.