Špajza 22. rujna 2022.

Bijela čokolada ima svoj dan – proslavi ga kojom kockicom više

Bijela čokolada
Nemoj propustiti proslaviti Dan bijele čokolade! foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad kažemo „čokolada“, kladimo se da ćeš prvo pomisliti na slasnu, nježnu smeđu poslasticu koju obožavaš. Ali ta smeđa čokolada ima i svoju bijelu sestru…

Bijela čokolada. Uvijek će se naći netko tko će reći da je to dvoje nespojivo. No, onda će uvijek naići netko tko će reći da je bijela još i bolja, još finija! I kao i u mnogim drugim situacijama – obje su strane u pravu. Jer o ukusima se ne raspravlja, a pogotovo kad se o hrani radi.

Čokolada je možda omiljena comfort food, jer kad si u nekom lošem emotivnom razdoblju ili kad je vani siv i tmuran dan – čokolada je ono za čim ćeš žudjeti. Dobro, uvijek je tu ona druga strana koja žudi za čipsom, ali o ukusima… I, uz samo jednu kockicu, sve je već bolje.

No, nemojmo se zavaravati, tko može pojesti samo jednu kockicu?

Bijela čokolada nije čokolada? 

Ipak, na njezin dan, vratimo se bijeloj čokoladi. Znaš li kako nastaje bijela čokolada i koja je razlika između nje i one tamnije? Bijela čokolada ne sadrži pravi kakao, nego kakao maslac. To je razlog zašto mnogi tvrde da bijela čokolada i nije čokolada, ali na to se nećemo obazirati i to svakom pravom obožavatelju bijele čokolade neće uopće smetati.

 | Author: Fillvlad/Pexels Da bi na omotu pisalo „bijela čokolada“, ono što se nalazi unutra mora sadržavati minimalno 20 posto kakao maslaca. foto: Fillvlad/Pexels

Dok je tamna čokolada poznata i popularna već stoljećima, bijela čokolada daleko je mlađa. Prema većini izvora, prva bijela čokolada napravljena je u Švicarskoj, i to (u odnosu na tamnu čokoladu) ne tako davne 1930. godine. Kod jedne i druge vrste čokolade postoje pravne odrednice koliko kojih sastojaka mora sadržavati da bi se zvala – čokoladom. Da bi na omotu pisalo „bijela čokolada“, ono što se nalazi unutra mora sadržavati minimalno 20 posto kakao maslaca, ali isto tako ne smije sadržavati više od 55 posto zaslađivača, dakle šećera.

Prve se pamte

Ako vas je zanimalo možda koja to bila prva bijela čokolada, odgovor vas možda i neće iznenaditi. Prva bijela čokolada zvala se Milkybar, a izašla je iz pogona danas čokoladnog diva Nestlé. Oni su se prvi dosjetili da bi mogli nakon razdvajanja tamne čvrste tvari od bogatog kakao maslaca, što je inače dio redovnog procesa proizvodnje čokolade, ostaviti ih tako razdvojene.

I nisu pogriješili.

Nemojte propustiti proslaviti Dan bijele čokolade! Može to biti nekom čokoladicom koju ćete danas pojesti ili nekom slasticom koju ćete pripremiti. Možete i sutra, slavljenica se neće ljutiti… Dakle, ako ju nemate kod sebe, potrudite se nabaviti danas bijelu čokoladu i proslaviti njen dan. Danas barem imate opravdanje zašto ćete pojesti cijelu.

Evo nekih ideja za slastice s bijelom čokoladom:

Možda vas zanima... Zaljubit ćeš se u ovaj mousse od samo tri sastojka Recepti Možda vas zanima... Kakva poslastica: Lava cake s bijelom čokoladom Kolumne Možda vas zanima... Slatka večer uz liker od bijele čokolade Recepti Možda vas zanima... Imamo pet slastica za sve obožavatelje bijele čokolade Recepti torta, jagode Možda vas zanima... Savršena torta s bijelom čokoladom i jagodama Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:31 22. Rujan 2022.

    Obozavam.bijele cokolade