Špajza 20. rujna 2018.

Bili smo na tržnici - koje plodove skriva kraj ljeta?

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisi povrća i voća u ovo su doba, čini nam se, nekako najintenzivniji, a za to je, između ostalog, nekako najveći krivac slatka crvena rog paprika.

Prolazeći između klupica prepunih povrća i nasmijanih lica prodavačica i prodavača, teško je ne zastati kod baš svakog štanda, u rukama prevrnuti koji plod, dobro ga pomirisati, odlučiti se je li kupovina nužna ili se ovog puta može bez neke od voćki, pa nastaviti dalje u istom tonu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Proučavajući štandove otkrili smo kako u ovo doba godine tržnica odiše najfinijim mirisima, a za to su velikim dijelom, krive upravo slatke, velike i male, rog paprike. Obožavamo ih pečene, punjene, u satarašu ili sirove, uz posudicu svježeg sira, a želite li se i vi zasladiti, sada je pravo vrijeme za kupovnu. Naravno, tu je i priprema ajvara kojeg su rog paprike glavni i najbitniji sastojak.

 

Možda vas zanima... Priča o domaćem ajvaru i genijalan recept Kolumne

 

Osim crvenih paprika, tu su još i žute i zelene, ali i posljednje domaće rajčice. Šljivar tako možete pronaći po cijeni od već pet kuna za kilu. Kuhate li šalšu ili kečap, kraj ljeta odlična je prilika za ovu i slične domaće poslastice.

 

Možda vas zanima... Kraljica svih umaka: Napravi šalšu od pomidora Recepti

 

Šljive u ovo doba možete pronaći od pet do osam kuna za kilu, a pojavile su se i male domaće, slatko kiselkaste jabuke, prve kruške viljamovke te crno i bijelo grožđe. Taman za kakvu finu pitu ili crumble.

 

Možda vas zanima... Crumble od jabuke i kruške kojem ćete se htjeti vratiti Recepti Možda vas zanima... Vrijeme je za pripremu domaćeg kompota od kruške Recepti

 

Cijene tikvica, omiljenog ljetnog ploda poprilično su narasle, a cijene limuna kreću se između 20 do 35 kuna za kilu, ovisno o podrijetlu. Ono što nas je posebno iznenadilo jest da su se na tržnicama već sada pojavila naranče. Iako podrijetlo istih, naravno, nije provjereno, čini se, ove će godine zima na tržnice stići i prije nego što smo mislili.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.