Špajza 15. svibnja 2013.

Bire Grk, 2011

Bire Grk
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekada rasprostranjen diljem južne Dalmacije Grk se danas sveo uglavnom na Lumbardu i užu okolicu. Širom krugu konzumenta Grk je slabo poznata sorta, što i ne čudi s obzirom na male količine i površinu pod ovom sortom (svega nešto više od 40 ha).

Riječ je o autohtonoj sorti tržišno zanemarivog utjecaja ali koja lokalno ima jednako velik značaj kao i rasprostranjeniji i poznatiji Pošia. Jednom kada probate kvalitetan uradak od Grka, poput ovoga, uvidjet će te prepoznatljiv stil, s potpisom terroira i sorte.

U čaši je pravo južnjačko. Zlatno-žuta duboka i bogata, zasićena boja s bezbroj lijenih suza koje se gusto razlijevaju po stijenkama čaše. Na nosu je umjereno intenzivan ali vrlo bogat s aromama idealno zrelog voća poput kruške i jabuke s nešto manje istaknutom dozom prilično gorkasto-svježeg džema od naranče. Drugi dio aromatike odnosi se na svježije impresije poput mahovine i prosušenih dalmatinskih trava Privlačni i u nijansama primjetni kremasto maslačni mirisi daju punoću i popunjavaju prozračne „šupljine“ i daju dodatno na ozbiljnosti.

U ustima se pri prvom gutljaju javlja pikantni i uljasti „udar“ koji polako blijedi i zamjenjuju ga topli, mekani i voćnom gorčinom ublaženi doživljaji. Izuzetno je slasno, podatno i vrlo užitno te se lagano pije te sa svakim gutljajem traži još (s obzirom na alkohol preporučamo oprez). Kiseline, očekivano umjerene i nenaglašene, zadatak odrađuju i više nego dobro i čiste nepce poslije svakog zalogaja i gutljaja. Karakterno, prepoznatljivo i aromatski vrlo uravnoteženo te dovoljno drugačije da se vrlo brzo „uvuče u nos“ i ostane zapamćeno. Svakako probati!

Vina za recenziju osigurala vinoteka Jabuke i Ruže.

Vrsta: mirno bijelo suho vino
% alkohola: 14,2
Sorta: Grk
Berba: 2011
Proizvođač: Frano Milina – Bire 
Najbolje pristaje uz: humus na tostiranom kruhu, lagani dimljeni sir, bijela riba u pećnici ili na lešo
Temperatura posluživanja: 12-14 ºC
Cijena: 125 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.