Špajza 30. rujna 2022.

Chef's Table: Kad Netflix traži najbolju pizzu na svijetu

Ne možeš odoljeti tim pizzama. Ne možeš. foto: Netflix, screenshot
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni nam Netflix nedavno je objavio serijal nazvan Chef's Table: Pizza. Cilj posljednje sezone ovog dokumentarnog serijala je vrlo jednostavan i vrlo kompliciran – pronaći najbolju pizzu na svijetu. Isplati li ga se pogledati?

Koliko točno komplicirano može biti pronaći najbolju pizzu na svijetu? Itekako komplicirano. Štoviše, možda i nemoguće. No, upravo taj zadatak je na sebe preuzeo Netflix i o tom snimio novu sezonu svog sad već kultnog serijala Chef's Table. Možda ti se čini potpuno besmisleno gledati dokumentarac o pizzi i to s prilično besmislenim ciljem – pronaći najbolju pizzu – ali ako nas pitaš, daj mu ipak šansu.

Ne, ako nas pitaš, pogledaj ga. Posebno ako i inače istinski uživaš u hrani. No, evo kako to otprilike izgleda ako se odlučite na Chef's Table.

Najbolja pizza na svijetu 

Prva epizoda vodi nas… Što biste rekli, gdje je najbolja pizza na svijetu? Mi na Mediteranu zasigurno ćemo zakleti u Italiju. Iako će neki ljubitelji (pretjerano) bogatih pizza reći da su talijanske pizze precijenjene, svejedno ćemo najprije pomisliti na Italiju, možda čak i pobliže, Rim. Amerikanci će se, pak, zakleti da bi najbolja pizza morala biti u New Yorku. No, prva epizoda serijala Chef's Table: Pizza vodi nas sasvim neočekivano u Phoenix.

Možda vas zanima... Filmski plan za foodieje: Sjedni, gledaj, odmaraj Špajza

Onamo je pizzu doveo Chris Bianco. Istina, rodom je iz Bronxa, pa bi Amerikanci mogli na neki način biti u pravu, ali Chris je ipak pizzu odlučio učiniti najboljom u Phoenixu. A on je ujedno zaslužan, tvrde, za veliki boom pizze u Americi. Kad je morao odustati od škole, zbog ozbiljnog oblika astme (jer se tada bilo puno teže boriti s ovom bolesti), počeo je raditi i pomagati u restoranima. Između ostalog, pomagao je na lokalnom placu raditi svježu mozzarellu.

Kad se preselio u Phoenix, počeo je tamo novi život, a veliki dio njegovog života postala je pizza. Sve je sastojke nabavljao s lokalnih farmi, pazio na svaki detalj, sam iz dana u dan isprobavao kako napraviti jednostavno savršeno tijesto. Chef koji ostavlja dojam  filmskog lika, grub i pomalo smrknut, uz psovke koje mu često izlaze iz usta, sam je godinama radio svaku pizzu koju je posluživao, sam gnječio rajčice (jer umak nije dovoljno dobar za pizzu), sam radio mozzarellu. I njegove su pizze stekle kultni status. Za Biancove se pizze čekalo u redovima, a on je iz dana u dan usavršavao svoja remek djela.

E, sad, je li stvar u kameri, Netflixu ili stvarno u Chrisu Biancu – ne možemo znati. No, snimke pizza koje su prikazane u epizodi jednostavno će ti natjerati suze na oči. Zato što ih ne možeš te sekunde kušati.

Jer kakve god pizze voliš – debele ili tanke, krcate ili skromne, s puno sira ili chilli papričica… Nećeš moći odoljeti ovima. Kadrovi u serijalu su već tradicionalno genijalni, kao i kamera, ali kad gledaš ove pizze, činit će ti se da osjećaš toplinu i miris pizze, da ti pod prstima hrska savršena korica, a u ustima se topi najfinija mozzarella… Ne, stvarno je tako.

Ne gledaj Chef's Table ako... 

Sve u svemu, ako voliš gledati, recimo to jednostavnim jezikom, hranu na ekranu, onda je Chef's Table definitivno serijal koji moraš pogledati. Ova sezona s najboljom pizzom na svijetu je nešto što bez problema možeš odgledati navečer umjesto bilo koje zabavne serije. I nećeš moći pogledati samo jednu epizodu, jer će te vući dalje i dalje… I odvesti i u druge krajeve svijeta. A svaka priča svoju priču.

Jedino nismo mogli odlučiti je li bolje gledati ove epizode uz neku pizzu ili to nije dobar izbor. Jer nema nikakve šanse da ti i inače najbolja pizza bude dovoljno dobra dok gledaš prizore u serijalu. Može ti jedino pasti u očima nakon odgledanog. No, jedno je sigurno – ne isplati se gledati ovo gladan.

Možda vas zanima... Isplati li se gledati dva nova kulinarska showa? Špajza Možda vas zanima... The Final Table: Najpoznatiji chefovi svijeta u napetom kulinarskom showu Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.