Špajza 08. veljače 2017.

Deset trikova za više lajkova na Instagramu ili 'fejsu'

foto: 123rf
gastro postao gastro.24sata.hr
Za dobru vam fotku ne trebaju najnovija čuda fotografske opreme - dovoljan je pametni telefon s pristojnom kamerom

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

1. Najvažnije je ‘uhvatiti’ dobro pozadinsko svjetlo koje obavezno mora biti dnevno, stoga zaboravite slikanje večere pod umjetnim svjetlom. Ne pomišljajte slikati ni pod žaruljama s LED svjetlom jer će hrana djelovati bljutavo. Ako se slika po danjem svjetlu, tanjur mora biti u hladu i ne na izravnom suncu.

2. Svjetlo ćete u tanjur ‘vratiti’ bijelim stiroporom kako bi se neutralizirala sjena od pozadinskog svjetla. Stiropor stavite malo sa strane u odnosu na svjetlo koje pada na njega kako bi omekšalo linije tanjura i samog jela.

3. Dokazano je da svjetlije fotografije privlače više lajkova. Profići mogu slikati i pod umjetnim svjetlom, ali oni zato imaju fleševe i rasvjetu s difuzorima koja imitira dnevno svjetlo

4. Kut snimanja je važan. Najbolji kut ne postoji, iako je po pravilu to kut od 45 stupnjeva koji oponaša način na koji ljudi najčešće vide hranu u svakodnevnim situacijama. Najviše mami slika, baš kao i jelo koje je posluženo upravo vama. Fotografija će biti bogatija, primamljivija i realističnija ako ima što više slojeva, pa dekorirajte stol i tanjur potrepštinama iz kuće, poput boca, čaša itd.

 | Author: 123rf foto: 123rf

5. Što je više dekoracija, odnosno slojeva, fotka će izgledati bogatije. Nikad na jednu sliku ne gurajte pet tanjura, koliko god slasno vaša trpeza izgledala. Imajte na umu da bogato aranžiran stol traži manje ukrasa na tanjuru kako se ne bi odvukla pozornost s jela. Dovoljan je samo list salate ili polovica cherry rajčice.

6. Neće biti strašno ni ako jelo uslikate s žlicom ili vilicom na tanjuru. Najčešće se ‘načete’ slikaju torte ili jela koja u sebi skrivaju iznenađenje, poput lava kolača ili jaja pripremljena na način benedict.     

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

7. Birajte manji tanjur jer će na njemu i malo hrane izgledati puno i slasnije. Ipak, nemojte ga pretrpati, a izbjegavajte tamne tanjure koji bacaju odsjaj.

8. Koristite stolnjak, pa dasku, krpicu, tanjur... Bez slojevitosti jednostavna jela, poput vafli ili primjerice zapečenih pola krumpira, izgledat će i - prejednostavno.     

 | Author: 123rf foto: 123rf

9. Kod slaganja boja na tanjuru vodite računa o komplementarnim (suprotnim) bojama koje odlično idu zajedno - isto kao i boje koje su jedna do druge na kolorističkom spektru. 

10. Crno-bijele fotografije mogu dočarati dinamiku u kuhinji, ali sama hrana ‘traži’ privlačne boje 

 

   

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.