Špajza 20. listopada 2023.

Domaće je najbolje: Nauči kako kiseliti kupus

Kiseli kupus
Naribani kiseli kupus foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kiseli kupus je tradicionalno zimsko jelo. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus.

Jedno od najstarijih načina kiseljeja kupusa je biološko kiseljenje, a razlike mogu biti u tome kako je kupus narezan prije kiseljenja – cijeli, cijele glavice ili rezani. Za kvalitetan kiseli kupus, potrebno je imati kvalitetan svježi kupus. Glavice moraju biti zdrave ili čvrste, težine oko 1,5 kg.  Kada se reže treba ukloniti dva ili tri vanjska lista, dok vađenje centralnog korijena nije nužno. 

Za pripremu kiselog kupusa, potrebno ti je 15 kg kupusa, 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, žlica papra u zrnu, po želji jabuka ili komadići dunje radi žute boje.

 

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Kiseli kupus na tržnici foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

kobase Možda vas zanima... Pravi ručak: Kobasice s kupusom i krumpirom Recepti

 

U plastičnu bačvu složi red rezanoga kupusa, a zatim red soli. Nastavi tako dok se sve ne potroši. Sve zaliti vodom da prekrije kupus i hermetički zatvoriti.

 | Author: Damir Špehar/PIXSELL Kiseljenje kupusa - priprema foto: Damir Špehar/PIXSELL

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Kiseljenje kupusa foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Prvo drži na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana. Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvaj na temperaturi ne višoj od pet stupnjeva. Ako bačva nije puna do vrha, napuni najlonsku vreću vodom i stavi je kao uteg na kupus, da ga pritišće i ujedno štiti od dotoka zraka. Tako zaštićeni kupus dulje će trajati nego onaj koji se tradicionalno pokriva teškim kamenom.

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Kiseli kupus foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Možda vas zanima... Carsko meso s kuhanim krumpirom i kiselim kupusom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.