Špajza 19. srpnja 2017.

Tri nova recepta: Hot dog kakvog niste ni zamišljali

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite najpoznatije ulično jelo u tri nove verzije pa na najslasniji način obilježite Svjetski dan hot doga!

Naoko jednostavno i uvijek isto ulično jelo "s nogu" zapravo ima tisuću lica. U Americi gotovo svaki grad ima nekoliko varijacija na temu hot doga, a da ne govorimo o drugim kontinentima.

Čini se da je naš dio Europe najkonzervativniji po pitanju pripreme hot doga. Naime, u Austriji, Češkoj Republici i u našim krajevima tipična verzija hot doga je bijelo mekano pecivo u kojem se nalazi hrenovka uz dodatak senfa, a jedine varijacije su dodatak majoneze i/ili ketchupa.

 

Hot dog Možda vas zanima... Mini hot dog sa sirom kao idealni vikend zalogaj None

 

Međutim, hot dog može biti puno maštovitiji i bogatiji. Hrenovki ili kobasici možemo pridodati razne maštovite umake, sir, raznovrsne salate ili povrće, te vrlo često prženi ili drugačije pripremljeni krumpir. Evo nekoliko konkretnih prijedloga za drugačiji hot dog.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Chicago-style hot dog

Za pripremu ovog tipičnog čikaškog hot doga trebat će vam bijelo pecivo s makom, hrenovka, žuti senf, sjeckani luk srebrenac, sjeckane svježe rajčice, slatki reliš od b i ljutih papričica. Prema želji može se dodati i još malo sjeckane paprike ili feferona. U ovu vrstu hot doga nikada se ne dodaje ketchup, a umjesto slatkog reliša, možete staviti i slatki ajvar. Hrenovka se može skuhati na pari, u vodi ili na grillu, prema željama.

 

Možda vas zanima... Genijalan hot dog koji osvaja na prvi pogled Recepti

 

 

Hot dog s američkim umakom na bazi luka

Hot dog s neobičnim slasnim umacima često se prodaje na ulicama New Yorka i drugih američkih gradova. U nastavku slijedi recept za umak na bazi luka za 6 porcija.Sastojci:
6 hrenovki
6 duguljastih bijelih peciva

Za umak od luka:
3 žuta luka, oguljena i narezana na ploške
1/3 šalice umaka od rajčice
1/2 šalice vode
3 režnja češnjaka, zgnječena
2 žlice ulja
1/2 žlice paprike
1 žličica smeđeg šećera
1/4  žličice soli
1/4 žličice papra
Prstohvat cimeta

Priprema:
1. U lonac stavite ulje, dodajte izrezani luk i pirjajte 3-5 minuta.
2. Dodajte češnjaki pirjajte još 2 minute, često miješajući.
3. Dodajte umak od rajčice, vodu i ostale sastojke i pustite da smjesa krčka 15-20 minuta uz povremeno miješanje.
4. Hrenovke ispecite na grillu i potom ih stavite u peciva i dodajte umak od luka.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Hot-dog kobasice u njemačkom stilu


Kobasice, kiseli kupus i pivo prirodni su spoj.

 

hot dog | Author: Screenshoot foto: Screenshoot

 

Sastojci:
8 kobasica za pečenje na grillu
2 mala tamna piva
3 šalice kiselog kupusa
2 šalice crvenog luka, tanko sjeckanog
2 šalice ljubičastog luka, tanko sjeckanog
Pola šalice sjeckane slanine
2 žlice smeđeg šećera
Žlica sjeckanog češnjaka
Žličica papra
Žličica soli
8 duguljastih bijelih peciva


Priprema:
1. Ljubičasti luk pirjajte u tamnom pivu na umjerenoj vatri i potom dodajte kobasice koje ste izboli vilicom i kuhajte 5 minuta.
2. Potom izvadite kobasice, a tekućinu sačuvajte. U tavi popržite slaninu dok
ne bude hrskava , potom je maknite s vatre i stavite na papirnati ručnik da se ocijedi.
3. U masnoću koju je pustila slanina stavite izrezani crveni luk i pirjajte ga 5 minuta, potom dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu.
4. U tu smjesu dodajte kiseli kupus i pivo. Dodajte šećer, sol i pustite da zakuha.
5. Smanjite vatru i pustite da kuha 90 minuta. Zatim ispecite kobasice na grillu (barem 7 minuta).
6. Pečene kobasice stavite u peciva i dodajte smjesu luka i kiselog kupusa.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.