Priprema temeljca ne iziskuje previše truda, a donosi fantastične okuse brojnim jelima. Ako ste jedan od onih koji ga vole skuhati u većoj količini nego što je potrebno, a zatim spremati u zamrzivač, kako biste temeljcem obogatili jela kao što su umaci, gulaši i ostala jela na žlicu, za vas imamo sjajnu ideju.
Kako biste dobili što bogatije okuse, povrće poput mrkve, korijena peršina, celera i luka najprije kratko popržite. Pustite da povrće poprimi boju sa svih strana te mu dodajte vodu. Pustite da se kuha nekoliko sati, a trajanje kuhanja najlakše ćete odrediti s obzirom na veličinu lonca i količinu povrća.
Za pripremu povrtnog temeljca možete koristiti povrće kao što je luk, poriluk, mrkvu, korijen i list peršina, celer, češnjak, lovorov list, papriku i rajčicu, za pripremu mesnog i ribljeg temeljca koristite pileće ili teleće kosti, odnosno kosti ribe koju ste sami odabrali i ostatke od filetiranja.
U mesni i riblji temeljac dodajte povrće po želji. Piletinu i ribu odlično će nadopuniti laganije vrste povrća, dok teleći temeljac voli robusnije, korjenasto povrće.
Također, temeljac nemojte soliti kako biste ga kasnije mogli ubaciti u različita jela, a samim time i koristiti začine koje odgovaraju pojedinom tanjuru.