Špajza 08. rujna 2021.

Evo zašto ti jedna daska za rezanje zaista nije dovoljna

Drvena i plastična daska za rezanje foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurnost u kuhinji je ključna, a dodatna daska za rezanje olakšat će ti posao

Daska za rezanje je neizostavni dio kuhinjskog pribora i svatko od nas ima sigurno jednu, bila onda drvena ili plastična. Ipak, jedna daska nikako nije dovoljna. Profesionalni chefovi u svojim kuhinjama imaju mnoštvo različitih za rezanje, a razlog nije nimalo bezazlen. Dodatna daska za rezanje može ti sačuvati zdravlje, a važno je i koji ćeš materijal daske za rezanje odabrati. 

Posebna daska za svaku vrstu namirnica

Hrana bi prije svega trebala biti sigurna za konzumaciju, a ako više različitih namirnica režeš na istoj dasci, riskiraš kontaminaciju bakterijama i drugim mikroorganizmima. Primjerice, sirova piletina pogodno je mjesto za razvoj brojnih bakterija i svakako treba biti termički obrađena prije konzumacije. Ako na dasci režeš sirovu piletinu i odmah nakon toga iskoristiš dasku za rezanje rajčice ili zelene salate, postoji velika šansa da će mikroorganizmi kontaminirati salatu koju jedemo sirovu. 
 

Možda vas zanima... Pripazi na ovih pet stvari u kuhinji i održi je urednom Špajza
 

Koliko dasaka za rezanje trebam?

Kako bi bila sigurna u kuhinji, najbolje bi bilo da imaš minimalno dvije daske za rezanje. Jednu dasku koristi samo za sirovo meso i ribu, a drugu za voće, povrće i ostale namirnice. Stručnjaci savjetuju da je optimalno uvrstiti još jednu dasku koja je namijenjena za sir i kruh, a da je dobra ideja i koristiti posebnu dasku za rezanje povrća i posebnu za rezanje voća kako primjerice aroma luka ne bi završila na jagodama. Odabir je na tebi, ali svakako odaberi više od jedne daske za rezanje. 

Drvo ili plastika?

U kulinarskom svijetu vode se žustre debate oko toga treba li koristiti drvene ili plastične daske za rezanje. Dok neki chefovi smatraju da plastičnim daskama za rezanje nije mjesto u kuhinji, drugi ih rado koriste. Ovo su neke od prednosti, ali i mana drvene i plastične daske:

  • Drvo

Daske izrađene od drveta su dugotrajne i teško se oštećuju. Također su blaže prema noževima i ne istupljuju ih lako. Možda se drvena daska za rezanje čini nehigijenskom jer se tekućina iz namirnica lako upija u njih, no istraživanja su pokazala kako su drvene daske za rezanje higijenski prihvatljivije od plastičnih. Istraživanja su pokazala da mikroorganizmi prodiru u drvo, ali tamo i umiru, i to sve unutar 10 minuta nakon korištenja. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Drvenu dasku obavezno nakon korištenja operi mlakom vodom foto: SHUTTERSTOCK
 

Kako bi ostala čista i duže trajala, drvena daska ipak zahtijeva nešto više održavanja nego plastična. Oprati ju trebaš pod mlazom mlake vode s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Možeš ju i posuti soli i ostaviti da odstoji, a potom samo obrisati vlažnom krpom. Nikako ju nemoj prati u perilici posuđa!

Važno ju je i osušiti na zraku nakon korištenja kako bi izbjegla mogućnost pojave plijesni. Drvene daske za rezanje su također obično nešto veće i teže pa im je potrebno pronaći odgovarajuće mjesto u kuhinji. 
 

drvena daska za rezanje Možda vas zanima... Kako pravilno održavati drvene daske za rezanje Špajza
 
  • Plastika

Najveća prednost plastičnih dasaka za rezanje je to što su znatno jeftinije od drvenih. Također su i puno tanje, kompaktnije i lakše pa je za njih jednostavnije pronaći mjesto u kuhinji. Možeš ih lako očistiti tako što ćeš ih staviti u perilicu s ostatkom posuđa i zato su dobar izbor kao primarna daska za rezanje sirovog mesa. 

Za razliku od drvene daske za rezanje koju ćeš moći koristiti godinama, plastične daske lako se oštećuju i zato se moraju češće mijenjati. Postoje plastične daske za rezanje koje su napravljene od nešto otpornije plastike, ali takav materijal će puno brže istupiti nož. Bakterije i plijesan često se skrivaju u urezima i oštećenjima na plastičnoj dasci pa je zato obavezno oštećenu dasku zamijeniti novom. U obzir moramo uzeti i utjecaj na okoliš pa su tako plastične daske manje zelen izbor nego drvene. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Plastičnu dasku je dobro izabrati kao primarnu dasku za rezanje mesa i ribe foto: SHUTTERSTOCK
 

Materijali koje svakako trebaš izbjegavati 

Iako postoje na tržištu, nikako ne bi trebala izabrati dasku za rezanje napravljenu od stakla. Osim što riskiraš ozljedu ako se daska razbije, također ćeš morati puno češće oštriti noževe koji se lako troše na staklu. Isto vrijedi i za daske za rezanje od kamena ili mramora

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.