Špajza 17. veljače 2025.

Evo zašto trebaš uvrstiti kupus na jelovnik

Povrće
10 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Kupus: podcijenjeno povrće koje zaslužuje mjesto na tanjuru
foto: Patrycja Jadach/Unsplash
Ako u hladnjaku trenutno nemaš kupusa, dodaj ga na popis za kupovinu jer ova skromna namirnica mogla bi ti postati omiljeni sastojak za brze i zdrave obroke

Ova skromna, ali moćna namirnica često ostaje u sjeni drugih zelenih favorita poput kelja ili brokule, no zapravo je pravi as u rukavu svake kuhinje. Dugotrajno svjež, povoljan i nevjerojatno svestran, kupus može postati osnova za brze, hranjive i ukusne obroke kroz cijeli tjedan.

Zašto je toliko poseban?

Prvo, kupus je iznimno praktičan. Cijela glavica obično teži oko kilograma, što znači da se od nje može pripremiti nekoliko različitih jela. A što je najbolje – traje tjednima u hladnjaku.

Možda vas zanima... Zapečena sarma od slatkoga kupusa Recepti

Kupus: podcijenjeno povrće koje zaslužuje mjesto na tanjuru | Author: Eric Prouzet/Unsplash Kupus je bogat vitaminima i antioksidansima foto: Eric Prouzet/Unsplash

Prerežeš li ga, ostatak spremi u vrećicu s papirnatim ručnikom kako bi upio višak vlage. Čak i ako rubovi malo posmeđe, dovoljno ih je lagano obrezati i kupus je opet spreman za upotrebu. A ako ga kupiš u velikoj količini, možeš ga čak zamrznuti – blanširani kupus u zamrzivaču može izdržati do devet mjeseci!

Ne gasi ekran dok kuham

Pečeni kupus
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Kupus 0,50 kom
  • Češnjak u prahu 0,50 žličica
  • Chilli pahuljice 1 prstohvat
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Limun 2 kom
Postupak
  1. Pripremi sve sastojke, pećnicu zagrij na 230 stupnjeva.


  2. Polovicu glavice kupusa nareži na 4 jednaka komada i svaki sa svih strana premaži maslinovim uljem, pospi češnjakom u prahu, chili pahuljicama, solju i paprom.


    kupus


    Složi kriške kupusa u pleh u kojem je papir za pečenje.


  3. Peci 15 minuta, potom okreni kupus i peci još 15 minuta.


  4. Po pečenim kriškama kupusa iscijedi sok od limuna i posluži. Dobar tek!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

193 kcal

9 %

MASTI

8,00 g

11 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

37,00 g

13 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

pečeni kupus Možda vas zanima... Pečeni kupus - slastan način za više povrća na tanjuru Recepti Možda vas zanima... Donosimo vam tri brza, fina i jeftina variva od kupusa Recepti

Sirov ili kuhan – uvijek briljira

Sirovi kupus donosi hrskavost i svježinu svakom jelu. Fino narezan, savršeno se uklapa u salate i coleslaw, a zahvaljujući duljem roku trajanja, odlična je alternativa lisnatim salatama koje brzo uvenu. Možeš ga koristiti i umjesto salate u tortiljama i burgerima – hrskaviji je, a i ne natapa pecivo.

No prava čarolija događa se kada se kupus skuha ili ispeče, odnosno termički obradi. Pečeni kupus s krumpirom i kobasicama na plehu može biti brz i ukusan večernji obrok, a pečeni “odresci” kupusa sa sunčanom rajčicom i kremastim umakom mogu postati zvijezda tanjura čak i kod onih koji nisu preveliki obožavatelji povrća.

Kupus je odličan i u stir-fry kombinacijama, kao dodatak prženoj riži, a kuhan može biti savršena podloga za razne umake i začine.

Kupus: podcijenjeno povrće koje zaslužuje mjesto na tanjuru | Author: 8photo / Freepik Bijeli i ljubičasti kupus foto: 8photo / Freepik

Osim što je pristupačan i svestran, kupus je i nutritivno blago. Pruža obilje vitamina C i K, dok ljubičasti kupus sadrži i moćne antocijanine, snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv upala.

Tu je i izotiocijanat, biljni spoj koji se povezuje sa smanjenjem rizika od određenih vrsta raka. A uz sve to, kupus je jedno od najpovoljnijih povrća koje možeš kupiti – obično košta manje od eura po kilogramu!

Krpice sa zeljem Možda vas zanima... Jedi s veseljem - krpice sa zeljem! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.