Omiljeno žuto voće idealno je za najzdraviji početak dana, a aromu koju pokloni kolaču želimo zadržati cijele godine, a ne samo u sezoni. Kako smo se počastili obilatom količinom domaćih neprskanih limuna, prava je šteta ne sačuvati koricu. Osim što daju savršenu citrusnu aromu svakom desertu, nedavna istraživanja otkrivaju brojne zdravstvene koristi korice agruma.
Bez obzira kako gulili koricu, skinite samo tanki žuti sloj, a bijeli dio ostavite jer ima gorak okus koji želite izbjeći. Odaberite "alat" po želji, klasičnu ribež ili veći nož za guljenje, ovisno o željama i potrebama.
Limunov sok, naravno, možete vrlo lako pretvoriti u limunadu ili ga pak upotrijebiti u kuhanju, u marinadama ili kao dodatak čaju, a i koru je šteta baciti. Ako imate limune deblje kore, možete napraviti limuncine.
Koricu možete sačuvati za upotrebu u kuhanju i kolačima. Dva su načina kako domaću limunovu koricu možete uvijek imati pri ruci.
- Naribajte koricu limuna, zapakirajte je u male paketiće od aluminijske folije i zaledite je. Na taj će način sačuvati mnogo okusa.
- Naribajte koricu limuna pa je preko noći ostavite da se suši na komadu papira za pečenje. Tako osušenu čuvajte u staklenki. Na ovaj će način korica limuna izgubiti malo na okusu, ali to možete nadoknaditi tako da povećate količinu koju dodajete u kolače.