Špajza 12. prosinca 2018.

Grijeh je bacati: Kako sačuvati koricu limuna?

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Imate domaćih agruma i žao vam je baciti koricu koja tako dobro miriši? Čak bi mogli i reći da bi bio grijeh baciti koricu

Omiljeno žuto voće idealno je za najzdraviji početak dana, a aromu koju pokloni kolaču želimo zadržati cijele godine, a ne samo u sezoni. Kako smo se počastili obilatom količinom domaćih neprskanih limuna, prava je šteta ne sačuvati koricu. Osim što daju savršenu citrusnu aromu svakom desertu, nedavna istraživanja otkrivaju brojne zdravstvene koristi korice agruma

 

Možda vas zanima... Kuglof od limuna za hladne zimske dane Recepti

 

Bez obzira kako gulili koricu, skinite samo tanki žuti sloj, a bijeli dio ostavite jer ima gorak okus koji želite izbjeći. Odaberite "alat" po želji, klasičnu ribež ili veći nož za guljenje, ovisno o željama i potrebama. 

Limunov sok, naravno, možete vrlo lako pretvoriti u limunadu ili ga pak upotrijebiti u kuhanju, u marinadama ili kao dodatak čaju, a i koru je šteta baciti. Ako imate limune deblje kore, možete napraviti limuncine.

 

Možda vas zanima... Kad ti život da limune - napravi limuncine! Recepti

 

Koricu možete sačuvati za upotrebu u kuhanju i kolačima. Dva su načina kako domaću limunovu koricu možete uvijek imati pri ruci.

  1. Naribajte koricu limuna, zapakirajte je u male paketiće od aluminijske folije i zaledite je. Na taj će način sačuvati mnogo okusa.
  2. Naribajte koricu limuna pa je preko noći ostavite da se suši na komadu papira za pečenje. Tako osušenu čuvajte u staklenki. Na ovaj će način korica limuna izgubiti malo na okusu, ali to možete nadoknaditi tako da povećate količinu koju dodajete u kolače.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.