Baš kao što su Oscari glumcima i Grammyji pjevačima, i kuhari imaju svoje prestižne nagrade. Jedna takva, ona za najboljeg pastry chefa na svijetu, došla je u ruke Hrvatice Maše Salopek, glavne slastičarke slovenske Hiše Franko. Hiša Franko je slovenski restoran koji vodi nagrađivana chefica Ana Roš, koja se također pronašla na popisu najboljih chefova svijeta. Ona je, naime, sedma u izboru 100 najboljih chefova svijeta.
Maša je rodom iz Čakovca, po struci je magistra bibliotekarstva, no brzo nakon fakulteta je shvatila da su njezina prava ljubav slastice. Završila je institut Kul IN, a slastice je profesionalno počela raditi u Dubravkinu putu u Zagrebu, a zatim u Loneu u Rovinju.
Dodjela The Best Chef Awards nagrada održana je jučer u Amsterdamu. Prvo mjesto za najboljeg chefa svijeta odnio je španjolski chef Dabiz Munoz, drugo mjesto chef Björn Frantzen iz Švedske, dok je treće mjesto pripalo još jednom španjolskom chefu Andoniju Luisu Adurizu. Španjolska je ujedno imala i najviše chefova među top 100, njih čak 15, a na popisu su se našli chefovi iz 29 zemalja.
The Best Chef Awards jedna je od najprestižnijih kulinarskih nagrada, a posebna je po tome što pobjednike biraju isključivo stručnjaci iz restoranske industrije. Na popis najboljih nije lako doći, a pogotovo ne na tako visoke pozicije. Uspjesi Ane Roš i Maše Salopek opravdavaju činjenicu da Hiša Franko ponosno nosi dvije Michelinove zvjezdice, ali i onu zelenu za održivost. Restoran je također uvršten i na popis 50 najboljih restorana svijeta.