Špajza 24. listopada 2018.

Idealna poslastica: Profiteroli s kremom od karamele

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Mini profiteroli s okusom kave koji se savršeno slažu s kremastim umakom od karamele, a mi smo ih isprobali na trećem gastro meetup-u.

Kao djeca redovno smo smetali mami u kuhinji kada je pekla princes krafne. I dok je mlađa sestra gurala prste u posudu sa žutom slastičarskom kremom, ja sam s druge strane pokušavao uloviti nekoliko praznih princes krafni koje su bile sakrivene ispod kuhinjske krpe koja je obuhvaćala stvarno ogromnu posudu (ili sam ja tada bio stvarno sitan).

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Ljubav prema kuhanom tijestu je ostala urezana u moje okusne pupoljke sve do danas kada majka i dalje radi princes krafne po svojem starom receptu, a ja s druge strane volim za nju i sebe pripremati razne moderne, ali i klasične verzije profiterola.

Zbog toga kada ste na Facebook stranici između tri ponuđene namirnice odabrali karamelu kao namirnicu koju bi željeli vidjeti kako kroz desert spajam s okusom kave odmah sam znao koji ću desert spremati.

 

Možda vas zanima... Treći gastro blog meetup u znaku tijesta, kave, dobrih mirisa i okusa Špajza

 

Prva ideja je bila spojiti kavu i karamelu kroz kremu s kojom bi napunio profiterole.

Ali kako tada nitko osim mene ne bi uživao u praznim profiterolima brzo sam odustao od te ideje. Cilj mi je bio spojiti kavu i karamelu u desertu, ali istovremeno i točno prikazati svoj ukus u slasticama.

Zbog toga sam umjesto u kremu okus kave odlučio uvesti kroz tijesto za profiterole, a njih ostaviti praznima nakon pečenja. Jer tako su mi ipak najdraži! 

Radi se o jednostavnoj prilagodbi recepta za profiterole gdje vodu zamijenite istom količinu kave što rezultira prekrasnim tamnim profiterolima s okusom koji će vas razbuditi.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Potrebno vam je:

  • 75 grama glatkog pšeničnog brašna
  • 4 grama šećera (pola čajne žlice)
  • 2 grama soli (četvrtina čajne žlice)
  • 60 grama maslaca
  • 120 grama kave
  • 100 grama jaja (2 srednje velika jaja)

Savjeti za pripremu profiterola!

Profiteroli nisu zahtjevni za pripremu, ali postoji nekoliko detalja na koje je dobro pripaziti kako bi vam uspjeli svaki put kada ih radite.

Pazite na omjer namirnica i tu do zadnjeg slova pratite recept. Mjerite sve u gramima kako ne bi previše odstupali od tih omjera jer razlika između malog jajeta i velikog može biti i do 30 grama što može značiti razliku između palačinke i profiterola u ovom receptu.

Razlika od 5-10 grama na ovaj recept je u redu, tako da s druge strane ne brinite previše ako vam jaje nije u gram teško kako piše u receptu.

Drugi korak gdje je dobro pripaziti je prženje tijesta. Moj savjet je da ga radije malo duže držite na tavi i da tijestu dozvolite da ispari dio tekućine.

Zadnji i možda najbitniji korak je hlađenje tijesta prije dodavanja jaja. Tu sam osobno najviše grešaka napravio kada sam prije nekoliko godina počeo pripremati profiterole.

Kakvo točno tijesto trebate dobiti i mali trik za njegovo brzo hlađenje možete pročitati u receptu ispod teksta.


A karamela?

Bez brige, nisam zaboravio na karamelu. Za nju sam napisao poseban recept.

Ako po njemu pripremite gušći umak od karamele i dobro ga ohladite možete s njim puniti profiterole kao i s bilo kojom drugom kremom.

Ali meni je karamela na kraju bila draža poslužena kao umak u kojeg je svatko po ukusu mogao umakati kavenaste profiterole.

Upute:

  1. Zagrijte kavu i maslac u dubokoj tavi na srednje jakom plamenu. Maslac se mora otopiti, a kava doći do vrenja. 
  2. U kipuću kavu uz stalno brzo miješanje usipajte brašno u koje ste prethodno umiješali šećer i sol. Nastavite miješati tijesto sve dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu koja će vam se spojiti u kuglu. U tom trenutku nastavite još pola minuta do minutu peći tijesto na tavi.
  3. Tijesto prebacite u duboku plastičnu posudu da se ohladi. Tijesto mora biti mlako do hladno na dodir prije dodavanja jaja. Električnim mikserom možete značajno ubrzati hlađenje tijesta.
  4. Kada je tijesto adekvatne temperature ubacite u njega dva cijela jaja i mikserom povežite sve sastojke u gustu ljepljivu smjesu.
  5. Slastičarskom vrećicom ili uz pomoću dvije žlice na papir za pečenje odvojite 12 većih ili 24 manje kuglice/hrpice.
  6. Profiterole završite pečenjem u prethodno zagrijanoj pećnici. Prvo 15 minuta na 200 stupnjeva, a zatim ih pecite dodatnih 30 minuta na 175 stupnjeva. Na kraju ih ostavite u ugašenoj otvorenoj pećnici kojih 10 minuta da se dodatno osuše prije nego ih izvadite van.
  7. Gotove profiterole možete napuniti kremom od karamele, ili ih možete poslužiti prazne uz umak od karamele. U slast!

Bilješke!

Prvo na što se mora paziti je da se tijesto dovoljno ispeče na tavi. Ne brinite da ćete ga prepeći. Ali oko 30-60 sekundi na srednje jakom plamenu nakon čega će tava ostati suha, a tijesto slijepljeno u jednu masu, će mu biti dovoljno.

Tijesto mora biti mlako prema hladnom prije nego se u njega stave jaja. Ako tijesto bude toplije postat će tekuće i profiteroli neće uspjeti. Ako vam se žuri mikserom i miksanjem toplog tijesta na prazno možete značajno ubrzati hlađenje tijesta, a zatim ga zadnjih 5 minuta možete ohladiti na prozoru na hladnom zraku ili u hladnjaku.

Nakon što dodate jaja tijesto je gotovo kada postane jako ljepljivo i prestane biti tekuće. Gotovo tijesto najbliže mogu usporediti sa strukturom otopljenog maslaca na sobnoj temperaturi. Kada ga uzmete sa žlicom ne smije s nje pasti kako god je okrenuli.
Iako će mnogi koristiti slastičarske vrećice za slaganje profiterola, meni su draži i ljepši kada ih s dvije male žličice rasporedim na pleh. 

Dobar tek!

Za više Darkovih recepata posjetite blog Darkova Web Kuharica, a kako nam je bilo na meetup-u pogledajte u nastavku!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.