Špajza 22. lipnja 2018.

Iskoristite sol za pripremu izotoničnog napitka ili moussea od avokada

sol.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Koliko ste puta čuli ili upotrijebili rečenicu 'sol nije zdrava'? Činjenica je da naš organizam ne može sam proizvesti sol pa ju je nužno konzumirati, kako bi naš sofisticiran tjelesni mehanizam dobro funkcionirao. Normalni rad mišićnog i živčanog sustava bez soli bio bi nemoguć.

Najčešće se, na žalost, koristi rafinirana, 'kuhinjska' sol čija je kemijska struktura znatno izmijenjena tijekom procesa prerade. Na taj način tretirana sol više ne sadrži vrijedne minerale i elemente, te u konačnici organizmu donosi više štete nego koristi. Kuhinjska sol sadrži velik udio natrijevog klorida i dodataka poput joda, kao i različitih sintetskih tvari i aditiva, kao što je npr. aluminij kojem je svrha štititi sol od vlage. Zato, kao što je važno voditi računa o kvantiteti soli koju unosite u organizam, bitno je voditi brigu i o kvaliteti.
Apsolutno crème de la crème među solima je cvijet soli. Slikovit naziv „cvijet soli“ preuzet je iz francuskog. Fleur de sel se smatra „kavijarom“ među solima zbog bogate mineralne strukture i sofisticiranog načina berbe. Kristali cvijeta soli nakupljaju se u tankom sloju na površini mora, koji se pomoću finih mikronskih sita ručno sakupljaju i to u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kada nema vjetra. Cvijet soli je prirodno bogat mineralima i to posebno magnezijem, kalcijem, kalijem te sadrži povećanu koncentraciju prirodnog joda. Ne sadrži aditive niti dodatke joda pa se osim u prehrani, koristi i u kozmetičke svrhe.

sol | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Himalajska sol smatra se najčišćom na svijetu jer potječe iz pramora, nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina. Dobiva se u podnožju Himalaje i najčešće ima nježnu ružičastu boju, iako nijansa ovisi o iskopu, pa tako može biti tamnija ili svjetlija. Sadrži više od 80 minerala i elemenata u jednakom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu. Vrijedni sastojci su u potpunosti sačuvani s obzirom na ručnu obradu kao i sušenje na suncu.

Magnezij klorid, poznatiji pod nazivom nigari, derivat je morske soli koji se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo za sirenje sojinog mlijeka i izradu tofua. Sadrži više od 95 posto magnezijevog klorida, a poznat je po brojnim dobrobitima za ljudski organizam s obzirom na to da sadrži visoki postotak prirodnog i organizmu iskoristivog oblika magnezija.

sol | Author: Promo foto: Promo

Trikovi sa cvijetom soli:

Izotonično piće
Pripremite prirodno izotonično piće kojim će te nakon treninga nadoknaditi izgubljene elektrolite, regulirati pH i okrijepiti se. Na 500 ml vode dodajte 1 žlicu prirodnog jabučnog octa, sok pola limuna, žličicu ekološkog meda i prstohvat cvijeta soli. Po želji možete kombinirati i sok naranče ili grejpa.

Mousse od avokada
Prirodan mineralni sastav cvijeta soli intenzivira okus svakog jela pa ga možete koristiti i kao „tajni sastojak“ svojih kulinarskih kreacija. Isprobajte ga u ovom finom i jednostavnom receptu: U blender ubacite 1 avokado, 1 žlicu kakao praha, 1 žlicu meda, prstohvat bourbon vanilije i nekoliko zrna cvijeta soli. Sve izblendajte i uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.