Najčešće se, na žalost, koristi rafinirana, 'kuhinjska' sol čija je kemijska struktura znatno izmijenjena tijekom procesa prerade. Na taj način tretirana sol više ne sadrži vrijedne minerale i elemente, te u konačnici organizmu donosi više štete nego koristi. Kuhinjska sol sadrži velik udio natrijevog klorida i dodataka poput joda, kao i različitih sintetskih tvari i aditiva, kao što je npr. aluminij kojem je svrha štititi sol od vlage. Zato, kao što je važno voditi računa o kvantiteti soli koju unosite u organizam, bitno je voditi brigu i o kvaliteti.
Apsolutno crème de la crème među solima je cvijet soli. Slikovit naziv „cvijet soli“ preuzet je iz francuskog. Fleur de sel se smatra „kavijarom“ među solima zbog bogate mineralne strukture i sofisticiranog načina berbe. Kristali cvijeta soli nakupljaju se u tankom sloju na površini mora, koji se pomoću finih mikronskih sita ručno sakupljaju i to u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kada nema vjetra. Cvijet soli je prirodno bogat mineralima i to posebno magnezijem, kalcijem, kalijem te sadrži povećanu koncentraciju prirodnog joda. Ne sadrži aditive niti dodatke joda pa se osim u prehrani, koristi i u kozmetičke svrhe.
Himalajska sol smatra se najčišćom na svijetu jer potječe iz pramora, nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina. Dobiva se u podnožju Himalaje i najčešće ima nježnu ružičastu boju, iako nijansa ovisi o iskopu, pa tako može biti tamnija ili svjetlija. Sadrži više od 80 minerala i elemenata u jednakom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu. Vrijedni sastojci su u potpunosti sačuvani s obzirom na ručnu obradu kao i sušenje na suncu.
Magnezij klorid, poznatiji pod nazivom nigari, derivat je morske soli koji se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo za sirenje sojinog mlijeka i izradu tofua. Sadrži više od 95 posto magnezijevog klorida, a poznat je po brojnim dobrobitima za ljudski organizam s obzirom na to da sadrži visoki postotak prirodnog i organizmu iskoristivog oblika magnezija.
Trikovi sa cvijetom soli:
Izotonično piće
Pripremite prirodno izotonično piće kojim će te nakon treninga nadoknaditi izgubljene elektrolite, regulirati pH i okrijepiti se. Na 500 ml vode dodajte 1 žlicu prirodnog jabučnog octa, sok pola limuna, žličicu ekološkog meda i prstohvat cvijeta soli. Po želji možete kombinirati i sok naranče ili grejpa.
Mousse od avokada
Prirodan mineralni sastav cvijeta soli intenzivira okus svakog jela pa ga možete koristiti i kao „tajni sastojak“ svojih kulinarskih kreacija. Isprobajte ga u ovom finom i jednostavnom receptu: U blender ubacite 1 avokado, 1 žlicu kakao praha, 1 žlicu meda, prstohvat bourbon vanilije i nekoliko zrna cvijeta soli. Sve izblendajte i uživajte!