Špajza 13. ožujka 2024.

Istarska vinarija u koju gosti dolaze helikopterom

Rossi
Filip Rossi nastavlja stoljetnu obiteljsku tradiciju foto: Arhiva Vina Rossi
gastro postao gastro.24sata.hr
Vinska priča obitelji Rossi u selu pored Vižinade najljepša je pozivnica za izlet u Istru. Filozofija ovog magičnog mjesta sažeta je u sloganu Za život vrijedan življenja

Bajkini bi vjerojatno ostali samo još jedno neotkriveno istarsko selo da u njemu nije obiteljska vinarija Rossi. Upravo zahvaljujući njoj, za ovu dobro čuvanu tajnu u blizini Vižinade odavno znaju vinski znalci i strastveni gurmani koji na putovanju Istrom tu rado svrate na vrhunska vina i destilate sljubljene s lokalnim zalogajima.

Na ovom jedinstvenom imanju u čaši vina otkrit ćete prekrasnu istarsku priču. Još posebniju u kombinaciji s fantastičnim pogledom na dolinu Mirne koja od svog izvora u podnožju Ćićarije na putu prema ušću u Novigradu, prolazi zelenom dolinom ispod brežuljka na kojem se nalazi imanje Rossijevih.

 

Teranino festival Možda vas zanima... Znamo koji teranino je najbolji, a imamo i recept za koktel s tim finim likerom Špajza

 

Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Obitelj Rossi foto: Arhiva Vina Rossi

Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Filip Rossi foto: Arhiva Vina Rossi

Prapradjed Rossi posadio je prve čokote prije skoro 150 godina

"Povijest naše vinarije započela je davne 1885. godine. Tada je naš prapradjed Federico Rossi na brežuljku iznad rijeke Mirne posadio prve čokote malvazije i terana.

Nije ni slutio da je pokrenuo najljepšu obiteljski priču koju kao peta generacija danas njegujemo moja dva starija brata – Luka, Marko i ja, naravno uz pomoć naših roditelja Ines i Marina“, kaže Filip Rossi, najmlađi član poznate vinske obitelji, ali i najmlađi diplomirani sommelier u Hrvatskoj s položenom 3. razinom Hrvatskog sommelier kluba.

Upravo Filip jedan je od brojnih sjajnih kandidata za sommelierskog prvaka Istre i Kvarnera, a natjecanje se održava uskoro.

 

HSK Prvenstvo istre i Kvarnera Možda vas zanima... Bira se novi najbolji sommelier Istre i Kvarnera Najave

 

Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Vinograd obitelji Rossi foto: Arhiva Vina Rossi

Tradicionalne istarske vrijednosti

U Filipovom društvu ili u društvu predstavnika njegovog tima pravi je užitak obilaziti podrum i prostore vinarije, istraživati slojevite okuse i raskošne note vina Rossi te otkrivati tradicionalne istarske vrijednosti koje ova obiteljska vinarija njeguje pod modernim sloganom "Za život vrijedan življenja".

"Obilazak vinarije i degustacija, ovisno o programu koji gosti odaberu, mogu trajati od sat i pol do dva i pol sata. Degustacija je privatna, a najekskluzivniji program za maksimalno osam gostiju, uz 10 vina uključuje i degustaciju našeg Šovrana XO, proizvedenog od autohtone istarske sorte teran, odležanog u maniri najprestižnijih francuskih konjaka", ističe Filip kojemu je vino velika ljubav i strast.

Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Moderan podrum Rossi foto: Arhiva Vina Rossi

Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Vina Rossi foto: Arhiva Vina Rossi

Moderan podrum za najdivniju malvaziju i muškat

U modernom podrumu najmlađa generacija Rossijevih radi čuda pod budnim okom srednjeg brata Marka koji ima odgovornu ulogu enologa. Njihova malvazija istarska iznimne je svježine i citrusnih nota, proizvodi se od grožđa sa četiri zemlje.

Topla, kremozna i zavodljiva Malvazija Templara proizvodi se od grožđa s prestižnog položaja Monte d'Ora, a selekcijom najboljih plodova, samo u iznimnim vinogradarskim godinama proizvodi se iznimna Malvazija Templara Riserva.

Nježan i lepršav Rose proizveden je od 100% cabernet sauvignona, muškat žuti mirisan je i lepršav, a u svježem, ukusnom i zaokruženom chardonnayju znalci će prepoznati burgundijski stil. Tu je i bordoška kupaža s istarskim naglaskom i prepoznatljivim notama bobičastog voća koja je dobila ime Moro, po magarcu, jedinom pomagaču prapradjeda Federica.   

 

Vintage by Vinistra Možda vas zanima... Odležane malvazije oduševile publiku, istarski vinari imaju se čime ponositi Špajza

 

Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Jedina vinarija u Istri u koju se može doći i - heikopterom foto: Arhiva Vina Rossi

Heliodrom uklopili u istarski životni stil

U Bajkinima u kojem je danas manje od 20 kućanstava, Rossijevi njeguju istarski životni stil, nudeći u svom malom hedonističkom raju dašak luksuza i potrebnu privatnost pa gosti k njima mogu i privatnim helikopterima, jer su prije nekoliko godina – vizionarski, bili prvi vinari u Hrvatskoj koji su izgradili heliodrom.

Ovo mjesto posebne energije, mediteranske opuštenosti i vrhunskih okusa, idealno je za proljetni bijeg i anti-stres terapiju.  

Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Vinograd obitelji Rossi foto: Arhiva Vina Rossi Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Kušaonica na otvorenom uz najljepši pogled foto: Arhiva Vina Rossi Rossi | Author: Arhiva Vina Rossi Vinarija Rossi foto: Arhiva Vina Rossi

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.