Špajza 11. travnja 2013.

Jabuke & Ruže, Malvazija 2011

Jabuke & Ruže Malvazija
gastro postao gastro.24sata.hr
U razvijenijim vinskim tržištima nije neobično da se određena vina pune pod etiketom nekog prodajnog lanca. Često je riječ o istinskim „value for money“ vinima gdje u sklopu etikete ne plaćate ime i povijest proizvođača već čisti sadržaj butelje (i naravno ambalažu koja kod jeftinijih vina čini dobar dio ukupne cijene).

Proizvođač u tom slučaju ne brine o distribuciji kao ni marketingu već je to obaveza distribucijskog lanca – još jedan bitan dio vina koja se proizvode u masovnijem aranžmanu. Kao i obično, u Hrvatskoj kaskamo za trendovima. Tako je ova Malvazija iz 2011., jedno od rijetkih, ako ne i jedino u maloprodaji dostupno i spomena vrijedno vino punjeno za distributera (iznimku čine određeni hotelski lanci koji ovakav pristup prakticiraju već neko vrijeme).

Nježna svijetlija žuta boja, bistra i čista svjedoči laganom karakteru vina. Barem se tako čini na prvu. Zelenkasta listna svježina, citrusni mirisi grejpa i zrela žuta jabuka pokrivaju čitav spektar aroma pa je i vino stilski „razvučeno“ što za Malvaziju nakon godinu dana u boci predstavlja vrlo pozitivnu karakteristiku. Na jeziku slasno, a dublje u ustima prilično toplo s korektnim iako možda lagano posustalim kiselinama zbog čega u ustima ostaje puniji i konkretniji vinski potpis na trenutke nalikujući više polusuhom nego suhom vinu. U ravnotežu ga vraća ponovno pojavljivanje grejpa. Definitivno je ušlo u podatno-mekanu i sočnu fazu koja postaje još ugodnija s pogledom na cijenu.

Vino za recenziju osigurala vinoteka "Jabuke & Ruže"

Vrsta: mirno bijelo suho vino
Sorta: Malvazija Istarska
Berba: 2011
Proizvođač: Nino Privitelio za Jabuke&Ruže
Najbolje pristaje uz: rižoto ili tjestenina sa šparogama, miješana zelena salata s mozzarelom i kuhanom šunkom
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 35 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.