Špajza 27. svibnja 2025.

Je li sourdough kruh stvarno zdrav?

Je li sourdough kruh stvarno zdrav?
Je li sourdough kruh stvarno zdrav?
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Fermentiran, aromatičan, zasitan... Ako si u potrazi za kruhom koji ne opterećuje probavu, ne lansira šećer u nebo i ima dubok, bogat okus — sourdough je vrijedan tvoje pažnje

Sourdough ili kiselo tijesto je vrsta kruha koja se diže na prirodan način, zahvaljujući fermentaciji brašna i vode. Za razliku od industrijskog kruha koji koristi pekarski kvasac kao sredstvo za dizanje, sourdough se pravi od tzv. startera - kulture divljih kvasaca i korisnih bakterija koja fermentira nekoliko dana.

Dio startera, poznat kao predtijesto, "poolish", "biga" ili "leaven", zatim se miješa s brašnom i vodom, i tako nastaje tijesto koje se polako diže, razvijajući dubok okus, teksturu i nutritivni profil koji ga čini potpuno drugačijim od običnog bijelog kruha.

Možda vas zanima... Sourdough - sve što trebate znati o ljubavi između kruha i upornog pojedinca Špajza

Nutritivna vrijednost sourdough kruha

Nutritivna vrijednost sourdough kruha ovisi o vrsti brašna koja se koristi, no prosječna porcija od 100 grama (što odgovara otprilike dvjema šnitama) sadrži oko 230 kalorija, gotovo 8 grama proteina i nešto manje od 3 grama vlakana. Masnoće je vrlo malo, a količina soli ovisi o receptu, ali je najčešće umjerena.

Ako se koristi integralno ili raženo brašno, kruh dobiva dodatna vlakna, vitamine i minerale, što ga čini još hranjivijim. No i obični bijeli sourdough ima prednosti u odnosu na klasični bijeli kruh, i to zahvaljujući fermentaciji.

Je li sourdough kruh stvarno zdrav? | Author: Maryam Sicard/Unsplash Starter u staklenci: početak svakog sourdough kruha foto: Maryam Sicard/Unsplash

Zašto je sourdough poseban?

Fermentacija ne mijenja samo okus i miris, nego i način na koji tijelo probavlja i iskorištava kruh. Zbog sporog procesa, dolazi do razgradnje dijela glutena i fitinske kiseline, što sourdough čini lakšim za probavu i hranjivijim u apsorpciji. Vitamini i minerali postaju dostupniji, a kruh manje opterećuje probavni sustav.

Zanimljivo je da, iako se korisne bakterije iz startera uglavnom unište tijekom pečenja, njihova aktivnost prije toga ima važan utjecaj na strukturu kruha i njegovu "dobrohotnost" prema crijevima. Zato se sourdough često navodi kao kruh koji podržava zdravu crijevnu mikrofloru, iako nije probiotičan u pravom smislu.

Paul Hollywood Možda vas zanima... Slavni Paul Hollywood zna sve tajne sourdough tijesta Recepti

Ima li utjecaj na šećer u krvi?

Jedna od velikih prednosti sourdougha je ta što, zbog fermentacije i višeg udjela vlakana, sporije podiže razinu šećera u krvi. Kod osoba koje imaju problema s inzulinskom osjetljivošću ili žele održavati stabilnu razinu energije, sourdough može biti pametniji izbor od komercijalno proizvedenog kruha, osobito ako je napravljen od integralnog ili raženog brašna.

Je li sourdough kruh stvarno zdrav | Author: Natalie Behn/Unsplash Raženi sourdough – još bogatiji vlaknima i okusom foto: Natalie Behn/Unsplash

Kruh napravljen na bazi prirodne fermentacije može imati povoljan učinak i na zdravlje srca, posebno ako sadrži više vlakana. Kod sourdougha od cjelovitog brašna ti učinci se dodatno pojačavaju — od smanjenja kolesterola do bolje regulacije krvnog tlaka.

Još jedna važna stvar: sourdough te zasiti bolje i na duže vrijeme. Istraživanja su pokazala da su razine gladi nekoliko sati nakon konzumacije sourdough kruha znatno niže u usporedbi s običnim kruhom, što ga čini idealnim za doručak ili obrok koji mora "držati" do večere.

Možda vas zanima... Foto vodič kroz izradu domaćeg kvasa i kruha Kolumne

A što je s glutenom u sourdough kruhu?

Iako fermentacija djelomično razgrađuje gluten, sourdough koji je napravljen od pšenice, ječma ili raži i dalje nije siguran za osobe koje imaju celijakiju ili moraju izbjegavati gluten. No postoji i bezglutenska verzija sourdough kruha, koja koristi brašna poput rižinog, heljdinog ili prosenog. Kod tih verzija, fermentacija ne smeta — dapače, može čak poboljšati probavljivost i okus.

Je li sourdough kruh stvarno zdrav | Author: Maryam Sicard/Unsplash Kriška sourdougha s maslacem – jednostavno, a savršeno foto: Maryam Sicard/Unsplash

I, je li sourdough kruh zdrav?

Dakle, je li sourdough zdrav? Kratak odgovor je: da, može biti vrlo zdrav. Duži odgovor je: ovisi. Ne postoji univerzalan recept, i nutritivna vrijednost sourdough kruha varira ovisno o vrsti brašna, duljini fermentacije, načinu pripreme i čak o mikroflori startera.

No ono što znamo je da kruh od kiselog tijesta ima potencijalne prednosti koje klasični kruh nema - bolja probavljivost, niži glikemijski indeks, više nutrijenata i dulja sitost.

Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 9/9 vrsta kruha i peciva? Kviz

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.