Špajza 08. studenoga 2022.

Jedini recept za rižoto koji će ti ikada trebati – i kojem ćeš se rado vraćati

foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako zvuči kao nešto što je uistinu lako napraviti, nije baš tako. Rižu zna svatko skuhati, istina, ali nije lako napraviti fini rižoto. Odnosno jest, ako znaš kako.

Kad izgovoriš „rižoto“ osjećaš se pomalo kao chef, zar ne? Onako kao da to izgovaraš na talijanskom – risotto. No, dobro, nije u pitanju takav grandiozan specijalitet, kako to obično na talijanskom zvuči. U pitanju je najobičniji rižoto.

Pa ipak, taj najobičniji rižoto može biti – kuhana riža ili rižoto. Pratite nas? Nadamo se da znaš o čemu pričamo. A ako ti je ikada na tanjuru bio pravi i fini rižoto, onda ćeš znati razliku. Znaš da nije rižoto kad je riža slijepljena ili kad ti, pak, bježi po tanjuru. Pravi rižoto je taman dovoljno kompaktan, a riža u njemu je savršeno kuhana.

Važno je paziti na omjer vode i riže Možda vas zanima... Znaš li kako skuhati basmati rižu? Mi znamo! Špajza

Postoji razlog zašto restorani uvijek na meniju imaju rižoto i zašto se njime hvale. Često je to jelo koje kod kuće ne uspijeva onako kako zamisliš. Ali za to nema razloga, ustvari. Jer je taj rižoto na kraju krajeva riža i temeljac – i u tom je sva mudrost. Pa kad te naučimo sad kako to napraviti kao u restoranu, možeš se stvarno osjećati kao chef i važno izgovarati – risotto!

Kad na pravi način spojiš one sastojke koje smo spomenuli, rižu i temeljac, onda rezultat može biti kremasti, slasni rižoto, zbog kojeg će se sve isplatiti. 

Jedini recept za rižoto koji će ti trebati

Sastojci:

  • 1 l zagrijanog pilećeg temeljca (može i drugog)
  • 1 žlica neslanog maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica riže Arborio
  • ¼ žličice soli
  • ¼ šalice svježe naribanog sira (parmezana)

Priprema:

  1. Zakuhaj temeljac u loncu na srednjoj temperaturi. Smanji vatru i drži na toplom.
  2. Otopi maslac i zagrij ulje u velikoj tavi ili loncu sa širokim dnom.
  3. Dodaj rižu; miješaj 1 minutu da prekriješ sva zrna.
  4. Dodaj 1 dio temeljca (½ šalice do ¾ šalice), promiješaj i ostavi dok se temeljac gotovo ne upije, 2 do 3 minute. (Prođi kroz njega kuhačom; riža bi trebala polako ispuniti trag koji ostaje iza nje.)
  5. Promiješaj, dodaj drugi dio temeljca i ponovno promiješaj.
  6. Kuhaj dok se temeljac ne upije, oko 3 minute.
  7. Ponavljaj dok ti ne ostane tek jedan dio temeljca, otprilike 15 do 18 minuta ukupnog vremena kuhanja riže. Makni s vatre.
  8. Dodaj sol, preostali temeljac i sir. Lagano miješaj 2 minute.

Ovakav rižoto možeš poslužiti odmah u zagrijanim zdjelicama, po želji s još ribanog sira. 

Možda vas zanima... Rižoto s piletinom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.