Kad izgovoriš „rižoto“ osjećaš se pomalo kao chef, zar ne? Onako kao da to izgovaraš na talijanskom – risotto. No, dobro, nije u pitanju takav grandiozan specijalitet, kako to obično na talijanskom zvuči. U pitanju je najobičniji rižoto.
Pa ipak, taj najobičniji rižoto može biti – kuhana riža ili rižoto. Pratite nas? Nadamo se da znaš o čemu pričamo. A ako ti je ikada na tanjuru bio pravi i fini rižoto, onda ćeš znati razliku. Znaš da nije rižoto kad je riža slijepljena ili kad ti, pak, bježi po tanjuru. Pravi rižoto je taman dovoljno kompaktan, a riža u njemu je savršeno kuhana.
Postoji razlog zašto restorani uvijek na meniju imaju rižoto i zašto se njime hvale. Često je to jelo koje kod kuće ne uspijeva onako kako zamisliš. Ali za to nema razloga, ustvari. Jer je taj rižoto na kraju krajeva riža i temeljac – i u tom je sva mudrost. Pa kad te naučimo sad kako to napraviti kao u restoranu, možeš se stvarno osjećati kao chef i važno izgovarati – risotto!
Kad na pravi način spojiš one sastojke koje smo spomenuli, rižu i temeljac, onda rezultat može biti kremasti, slasni rižoto, zbog kojeg će se sve isplatiti.
Jedini recept za rižoto koji će ti trebati
Sastojci:
- 1 l zagrijanog pilećeg temeljca (može i drugog)
- 1 žlica neslanog maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 šalica riže Arborio
- ¼ žličice soli
- ¼ šalice svježe naribanog sira (parmezana)
Priprema:
- Zakuhaj temeljac u loncu na srednjoj temperaturi. Smanji vatru i drži na toplom.
- Otopi maslac i zagrij ulje u velikoj tavi ili loncu sa širokim dnom.
- Dodaj rižu; miješaj 1 minutu da prekriješ sva zrna.
- Dodaj 1 dio temeljca (½ šalice do ¾ šalice), promiješaj i ostavi dok se temeljac gotovo ne upije, 2 do 3 minute. (Prođi kroz njega kuhačom; riža bi trebala polako ispuniti trag koji ostaje iza nje.)
- Promiješaj, dodaj drugi dio temeljca i ponovno promiješaj.
- Kuhaj dok se temeljac ne upije, oko 3 minute.
- Ponavljaj dok ti ne ostane tek jedan dio temeljca, otprilike 15 do 18 minuta ukupnog vremena kuhanja riže. Makni s vatre.
- Dodaj sol, preostali temeljac i sir. Lagano miješaj 2 minute.
Ovakav rižoto možeš poslužiti odmah u zagrijanim zdjelicama, po želji s još ribanog sira.