Iznimno ljekovita biljka, cikla nam nudi svoj korijen, ali i pomalo zanemarene listove. Kao plod povoljno utječe na rad krvožilnog sustava, jetre, živaca, srca i mozga.
Pri kupovini cikle važno je birati tvrđe glavice zdravog lišća koje zatim možete koristiti u različitim varijantama salata. Kombinirajte ih sa zelenom salatom i špinatom pa na sasvim neočekivan način začinite taj klasični dodatak jelu.
Cikla se može kuhati i peći, a kada se odlučite na rukovanje tim jedinstvenim plodom, svakako se valja opskrbiti rukavicama zbog intenzivne boje koju ona ispušta. Najčešće se sprema na zimnicu, no osim toga postoji čitava paleta jela u kojima se slatkasti okusi cikle slažu upravo savršeno.
Tako primjerice rižoto od cikle ružičastom bojom osvaja već na prvi pogled dok je složenac od krumpira i cikle divna ideja za hladnije dane. Cikla se odlično slaže i sa sirevima poput kozjeg ili pak kontrasnog i slanog feta sira. Salate, pite i kremasti namazi bit će daleko zanimljivi kombinirate li te naizgled nespojive okuse.
Osim u slana, ciklu možete ubaciti i u slatka jela. Čokoladni kolači postat će sočniji, a upravo će cikla biti faktor iznenađenja zaslužan za nove, još slađe okuse. Sok od cikle i mrkve ili pak bobičastog voća također će biti odličan izvor vitamina u svako godišnje doba.
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!