Slani ili slatki muffini, svi ih volimo jesti kao predjelo ili slatki desert. Jednostavni za pečenje, mogu se kombinirati s voćem, povrćem ili čokoladom. Dovoljno je nekoliko sastojaka, kalup za pečenje, malo vremena i slasni kolačići bit će spremni.
Donosimo vam nekoliko savjeta za još bolje muffine.
- Miješanje tijesta
Dobri muffini trebaju biti prozračni i lagani i zato nemojte previše miješati tijesto. Kada pomiješate suhe i mokre sastojke dovoljno je miješati dok se suhi sastojci više ne vide i smjesa postane kompaktna.
- Koristite košarice za muffine
Kada se tijesto stavi direktno na lim za pečenje gotovo je nemoguće izvaditi kolač u jednom komadu. Zato koristite košarice ili sami napravite košarice od papira za pečenje i nauljite ili namažite maslacem svaku košaricu.
- Punjenje lima za pečenje
Svi želimo bogate i velike muffine, ali baš zato nemojte napuniti kalupe za pečenje do vrha. Svaki dio napunite do 3/4 kalupa.
- Pećnica
Ako muffine prerano izvadite iz pećnice bit će ljepljivi, a samo par minuta dužeg pečenja napravit će od muffina presuhe kolače. Svaka pećnica je drukčija, pa zato slijedite upute iz recepta i par minuta prije kraja provjerite čačkalicom srednji dio muffina. Ako čačkalica izađe čista, muffini su pečeni.
- Hlađenje muffina
Nakon pečenja muffine izvadite iz kalupa, možete ih ostaviti par minuta ali ne predugo jer se tako tijesto može osušiti.
Dobar tek!