Špajza 13. studenoga 2023.

Jelovnik s Titanica prodan za gotovo 100.000 eura!

Titanic
Titanic foto: DPA/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Rije je o jelovniku s večere koja je na Titanicu održana 11. travnja, tri dana prije fatalne nesreće. Putnici prve klase te su večeri uživali u mladoj janjetini s umakom od metvice, kamenicama, divljoj patki u umaku od porta, francuskom sladoledu....

Predmeti s Titanica još uvijek su hit svake aukcije na kojoj se pojave. Tako je proteklog vikenda na dražbi aukcijske kuće Henry Aldridge & Sons u Wiltshireu jelovnik s večere za putnike prve klase na Titanicu prodan za 84.000 funti, odnosno nešto malo više od 96.000 eura!

 | Author: Henry Aldridge & Son Putnici prve klase na Titanicu uživali su u vrhunskim jelima foto: Henry Aldridge & Son

Riječ je o jelovniku s večere koja je održana na Titanicu tijekom plovidbe, 11. travnja 1912., odnosno tri dana prije njegove fatalne nesreće. Na ovoj raskošnoj večeri poslužena su jela poput mlade janjetine s umakom od metvice, kamenice, divlja patka u umaku od porta, najfinija jela s govedinom, pečeno pile, grašak, pire od pastrnjaka, francuski sladoled, Victoria puding… Ova večera poslužena je putnicima prve klase nakon što je Titanic napustio luku u Queenstownu u Irskoj i krenuo prema New Yorku.

 

Titanic Možda vas zanima... Nećete vjerovati što su jeli putnici Titanica Špajza

 

"Poznato je da su 'preživjeli' još neki primjerci jelovnika s Titanica, no ovo je jedini poznati primjerak s večere 11. travnja, tri dana prije nego što je Titanic naletio na ledenjak. Konzultirao sam nekoliko svjetskih muzeja koji imaju predmete s Titanica, ali i brojnim privatnim kolekcionarima", otkrio je Andrew Aldridge iz spomenute aukcijske kuće te dodao kako je jelovnik pronađen još tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća, u foto albumu, nakon smrti povjesničara Lena Stephensona.

 | Author: Paramount Pictures Titanic foto: Paramount Pictures  | Author: Paramount Pictures Putnici prve klase na Titanicu su uživali u vrhunskim večerama foto: Paramount Pictures Titanic | Author: Paramount Pictures Scena iz filma "Titanic" Jamesa Camerona foto: Paramount Pictures

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.