Jogurt često uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo krije nevjerojatne mogućnosti. Njegova kremasta tekstura, blaga kiselost i hranjiva vrijednost čine ga pravim čudotvorcem u kuhinji.
Bez obzira na to koristiš li ga kao bazu za umake, marinade, osvježavajuće napitke ili deserte, jogurt unosi dubinu okusa i jedinstvenu teksturu u svako jelo. Uz to, u raznim kulturama svijeta zauzima važno mjesto – od turskih, iranskih i grčkih recepata do američkih slastica i napitaka.
Jogurt ima dugu povijest kao ključni sastojak brojnih jela, posebice u mediteranskoj, bliskoistočnoj i južnoazijskoj kuhinji. Njegova sposobnost da istovremeno omekšava, povezuje, fermentira i dodaje okus čini ga nezamjenjivim.
Danas ga ne koristimo samo u tradicionalnim jelima već i u modernim kuhinjama, od preljeva za salate i marinade do slastica i napitaka.
Zašto je jogurt tako poseban?
Jogurt je pravo malo čudo u kulinarstvu zahvaljujući prirodnim karakteristikama. Sadržaj kalcija čini ga idealnim za mariniranje mesa jer aktivira enzime koji ga omekšavaju. Jogurt se koristi za mariniranje mesa poput piletine, purećih prsa ili svinjetine, dajući im dodatnu nježnost i okus. Uz to, mliječna kiselina u jogurtu ima ključnu ulogu u pečenju.
Kada se pomiješa s alkalnim sastojcima poput sode bikarbone, dolazi do kemijske reakcije koja oslobađa ugljični dioksid, stvarajući lagane i prozračne kolače ili peciva. To je razlog zašto se jogurt često koristi u tijestima za muffine, kolače i kruh.
Jogurt također ima sposobnost spajanja i emulgiranja sastojaka zbog čega je izvrstan kao baza kremastih umaka, preljeva za salate ili hladne juhe. Slatkim jelima daje suptilnu kiselost koja balansira šećer, a slanima bogatstvo okusa i osvježavajući kontrast.
Jogurt u kuhinjama svijeta
Jogurt ima istaknuto mjesto u mnogim kuhinjama. U Turskoj se koristi u salatama i umacima poput havuç taratora, jednostavne salate od mrkve s jogurtom, dok je turski napitak ayran osvježavajući favorit za vruće ljetne dane.
Grčka kuhinja koristi jogurt za poznati tzatziki umak, dok je u Iranu neizostavan sastojak umaka poput mast-o musira, kombinacije jogurta i sušene ljutike.
Jogurt se koristi i u južnoazijskoj kuhinji, gdje je ključni sastojak lassija – osvježavajućeg napitka koji može biti slatki ili slani, često aromatiziran kardamomom i voćem. U zapadnim kulturama jogurt je popularan i kao baza za voćne smoothieje.
Ova svestranost čini ga nezamjenjivim u globalnoj kuhinji. Ako imaš jogurt u hladnjaku, evo nekoliko ideja kako ga brzo pretvoriti u nešto posebno.
Jogurt s posipom od šećera u prahu
Kanlıca, malo selo na Bosporu u Turskoj, poznato je po svom dekadentnom, kremastom jogurtu koji se poslužuje s obilnim posipom šećera u prahu. Za jednostavnu verziju kod kuće koristi grčki jogurt i pospi ga pahuljastim šećerom u prahu, pasat će savršeno uz šalicu turske kave.
Jogurt glazura za kolače
Pomiješaj 2 šalice grčkog jogurta, 1 šalicu šećera u prahu i malo ekstrakta vanilije za glazuru koja je savršena za kuglofe ili muffine. Blago kiselkasta nota osvježava svaki zalogaj.
Preljev za salate
U zdjeli pomiješaj običan jogurt s nasjeckanim peršinom, origanom, mentom, limunovim sokom, naribanim češnjakom, soli i paprom. Ovaj preljev daje poseban štih običnoj zelenoj salati.
Turski ayran
Za vruće dane kad kuhanje nije opcija (uh, jedva ih čekamo!), pripremi osvježavajući turski ayran. U blenderu pomiješaj 2 šalice ledene vode, 1 šalicu običnog jogurta i prstohvat soli. Miješaj dok ne postane pjenasto i uživaj u savršenom osvježenju.
Iranski mast-o moosir
Za ovaj kultni iranski umak trebat će ti samo 3 sastojka: jogurt od punomasnog mlijeka, sušena perzijska ljutika (moosir) i prstohvat soli. Moosir natopi u vodi najmanje 4 sata, nasjeckaj ga i pomiješaj s jogurtom i solju. Ovaj umak možeš koristiti kao dip, umak za povrće ili čak kao preljev za pizzu.
Znamo još puno toga o jogurtu...