Kalup za muffine je koristan alat u kuhinji jer može poslužiti i za pripremu poslastica od lisnatog tijesta, malih pita, ali i doručaka od jaja. Popis primjena je dug, ali često korištenje i neadekvatno održavanje mogu ga brzo uništiti. Ako imaš dobar i skup kalup kojeg ne želiš tek tako zamijeniti, posveti mu par minuta svog vremena.
Sapunica i ispiranje u hladnoj vodi nisu dovoljni, osobito ako ga koristiš i za slane zalogaje koji sadrže intenzivnije namirnice poput luka i češnjaka. Zaista ne želiš napraviti sočne čokoladne muffine i osjetiti aromu i miris češnjaka.
Vjerujemo da ne želiš ni peći novu rundu muffina u kalupu u kojem su rubovi puni zapečenih mrvica od prethodne upotrebe - jer nije higijenski. Zato sljedeći put rezerviraj 20 minuta za temeljito pranje kalupa.
Temeljito pranje kalupa za muffine
- Nakon što ispečeš ono za što kalup koristiš, nemoj ugasiti pećnicu, već je namjesti na temperaturu od 180 stupnjeva.
- U svaku udubinu dodaj pola žličice sode bikarbone, napuni toplom vodom i promiješaj.
- Stavi kalup u pećnicu na 20 minuta, izvadi pa pusti da se temperatura vode spusti na sobnu.
- Kalup isperi pod toplom vodom i operi sredstvom za pranje posuđa.
Soda bikarbona će otopiti masnoću i kalup će biti kao nov!