Za proces proizvodnje karakteristično je da se procijeđeno mlijeko siri neposredno nakon mužnje. Budući da se izrađuje od termički neobrađenog mlijeka, vrlo su važne higijenske mjere pri proizvodnji zbog rizika od kontaminacije bakterijama.
Zbog posebne tehnologije i specifične ishrane stoke, sir škripavac ima viši udio masti i manje proteina. Ima vrlo mali udio soli i blag, mliječno-slatkast okus. Sam naziv jasno ukazuje na karakterističnu gumastu teksturu sira, koji doslovno škripi pod zubima.Iako je najčešće posluživan jednostavno izrezan na ploške uz domaći kruh, minimalnom kulinarskom obradom možete ga transformirati u pravi šmekerski doživljaj, baš kao što to čine u vološćanskoj konobi Tramerka.
Škripavac treba izrezati na deblje ploške i kratko ga ispeći na grillu ili grill tavi. Poslužite ga na prepečenoj ploški kruha na uz rukolu, maslinovo ulje i lagani umak na bazi vrhnja i češnjaka. Možete i lagano izvesti varijaciju na temu i ploške prepečenog kruha natrljati češnjakom, dodati malo maslinova ulja, list bosiljka i na vrh staviti škripavac sa grilla. Uz ovu kombinaciju pristaju i lagano začinjene cherry rajčice ili prstohvat klica. Ako u škripavcu želite uživati bez termičke obrade, poslužite ga izrezanog na ploške uz reducirani aceto balsamico, med, chutney ili sirup od rogača.