Špajza 05. rujna 2018.

Škripavac: Kako nastaje i kako ga pravilno poslužiti

foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od pravih autohtonih hrvatskih proizvoda je sir škripavac koji se radi u Lici i na Kordunu. Najčešće se proizvodi od kravljeg mlijeka, a dostupan je i od kozjeg mlijeka.

Za proces proizvodnje karakteristično je da se procijeđeno mlijeko siri neposredno nakon mužnje. Budući da se izrađuje od termički neobrađenog mlijeka, vrlo su važne higijenske mjere pri proizvodnji zbog rizika od kontaminacije bakterijama.

 | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zbog posebne tehnologije i specifične ishrane stoke, sir škripavac ima viši udio masti i manje proteina. Ima vrlo mali udio soli i blag, mliječno-slatkast okus. Sam naziv jasno ukazuje na karakterističnu gumastu teksturu sira, koji doslovno škripi pod zubima.Iako je najčešće posluživan jednostavno izrezan na ploške uz domaći kruh, minimalnom kulinarskom obradom možete ga transformirati u pravi šmekerski doživljaj, baš kao što to čine u vološćanskoj konobi Tramerka.


Možda vas zanima... Burgeri s grilanim sirom i patlidžanom Recepti

 

 

Škripavac treba izrezati na deblje ploške i kratko ga ispeći na grillu ili grill tavi. Poslužite ga na prepečenoj ploški kruha na uz rukolu, maslinovo ulje i lagani umak na bazi vrhnja i češnjaka. Možete i lagano izvesti varijaciju na temu i ploške prepečenog kruha natrljati češnjakom, dodati malo maslinova ulja, list bosiljka i na vrh staviti škripavac sa grilla. Uz ovu kombinaciju pristaju i lagano začinjene cherry rajčice ili prstohvat klica. Ako u škripavcu želite uživati bez termičke obrade, poslužite ga izrezanog na ploške uz reducirani aceto balsamico, med, chutney ili sirup od rogača.
 

Možda vas zanima... Sir na roštilju - sjajan kontrast mesnim delicijama Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.