Špajza 22. svibnja 2023.

Kako skuhati cvjetaču na 5 različitih načina

Cvjetača
Cvjetača foto: Karolina Grabowska/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Cvjetača se može 'pretvoriti' u rižu, koru za pizzu, njoke ili Alfredo umak, ali i sama po sebi je prilično sjajna. Otkrij na koje sve načine možeš uživati u njezinom ukusu i teksturi

Mogućnosti pripreme i uživanja u cvjetači su beskrajne. Ovo povrće neutralnog okusa može se uklopiti u širok raspon kuhinja i jela, a prepuno je kalija, vlakana, vitamina B6 i mnogih drugih vrijednih nutrijenata.

Cvjetača je pravi hit u restoranima i na društvenim mrežama posljednjih godina, vjerojatno zahvaljujući svom fotogeničnom cvjetnom izgledu, uglavnom niskoj cijeni (to je povrće koje bi trebalo biti dostupno u većini supermarketa u gotovo svakoj sezoni, a odlična je i u zamrznutoj varijanti) i blagotvornim svojstvima.

 

odrezak od cvjetače Možda vas zanima... Pripremi odrezak od cvjetače i zaboravi na meso Recepti

 

Cvjetača se može pretvoriti u rižu, koru za pizzu, njoke ili čak Alfredo umak, ali i sama po sebi je prilično sjajna. Evo kako je pripremiti na 5 različitih načina kako bi uživao/la u njezinom ukusu i teksturi.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Pečena cvjetača foto: Karolina Grabowska/Pexels

 

Kako ispeći cvjetaču

Pečena cvjetača se izvrsno slaže sa svim začinima i umacima kojima je obložiš i često je hrskava izvana, a lijepa i mekana iznutra. Može se peći cijela, što će trajati dulje, ali će rezultirati izvrsnim jelom. No može se peći i kad se izreže na cvjetiće ili široko nareže poput odreska. Što su manji komadi, to će se karfiol brže ispeći.

Za pečenje narezane cvjetače zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Operi i osuši cvjetaču i nareži je na komade od 5-7 cm, te odbaci listove ako želiš.

 | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Cvjetača foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Na plehu malo premaži cvjetaču maslinovim uljem, a zatim je posoli i popapri. Raširi cvjetaču tako da ima mjesta za kuhanje (komadi se ne smiju preklapati) i peci 20 minuta, s tim da je jednom okreneš jednom na vremena pečenja.

Ako više voliš dobro pečenu cvjetaču, ostavi je da se kuha dodatnih 5-10 minuta ili peci dodatnih nekoliko minuta za dodatnu hrskavost.

 | Author: Ivan Samkov/Pexels Cvjetača i brokula - savršeni par foto: Ivan Samkov/Pexels

Kako kuhati cvjetaču na pari

Kuhanje cvjetače na pari pomaže zadržati njezin neutralni okus i može biti jednostavan način za kuhanje velike količine. Pripremljenu na ovaj način možeš jesti samostalno ili koristiti u više recepata, poput kaše od cvjetače ili juhe od cvjetače.

Za kuhanje cvjetače na pari zagrij lonac vode i na vrh stavite košaru za kuhanje na pari. Cvjetaču nareži na cvjetove i posloži na paru, pusti da se kuha 5-10 minuta dok ne postane željene mekoće.

Posoli i popapri, po želji na nju stavi komadić maslaca ili prelij s malo maslinovog ulja i odmah posluži. Cvjetača se također može kuhati na pari istodobno s brokulom ili sličnim povrćem.

 

Cvjetača može biti kraljica svakog stola Možda vas zanima... Cvjetača na nove načine - od juhe, preko pečenke do pite Recepti

 

Kako skuhati cvjetaču u vodi

Okus će joj biti sličan cvjetači kuhanoj na pari, ali će tekstura biti mekša jer se kuha direktno u vodi. Za kuhanje cvjetače zagrij veliki lonac vode do vrenja. Posoli. Dodaj izrezanu cvjetaču ili cijelu cvjetaču i promiješaj.

Vrati da vrije i kuhaj nepoklopljeno 10 minuta ili dok cvjetača ne postigne željenu mekoću (možeš isprobati vilicom). 

Kako ispeći cvjetaču na roštilju

Cvjetača na žaru izvrsna je zamjena za meso i prekrasan način da uživaš u okusu roštilja. Cvjetaču možeš narezati na odreske ili na cvjetiće. Prethodno je možeš kratko skuhati na pari, kuhati ili peći u mikrovalnoj pećnici kako bi se ubrzalo vrijeme pečenja na roštilju.

Za pečenje cvjetače prethodno zagrij roštilj na srednje jaku temperaturu. Nareži cvjetaču po dužini na četiri odreska. Lagano premaži uljem od avokada, posoli i popapri.

Položi ravnu stranu na rešetke roštilja i peci s jedne strane 6-7 minuta, okreni i peci do kraja. Debljina cvjetače promijenit će vrijeme kuhanja, stoga provjeri možeš li vilicom probosti stabljiku prije nego što je skineš s roštilja.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Cvjetača foto: Karolina Grabowska/Pexels

Kako pirjati cvjetaču

Pirjana cvjetača može biti bogata i hrskava, te ukusan dodatak pomfritu, jelima od tjestenine i quicheovima, ili u njoj možeš uživati samostalno. Cvjetaču možeš pirjati u cvjetićima različitih veličina, ali što je sitnije narežeš, brže će se skuhati.

Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj dvije žlice maslinovog ulja, maslaca ili mješavine oba. Izreži cvjetaču na komade od 2,5 cm. Dodaj u tavu pa začini solju i paprom.

Promiješaj i kuhaj uz povremeno miješanje 6-8 minuta dok se ne skuha. Po želji ukrasi svježim začinskim biljem.

 

Možda vas zanima... Na jelovniku: Zapečena cvjetača sa sirom Recepti

 

Kako skuhati 'rižu' od cvjetače

Riža od cvjetače često se koristi kao zamjena za bijelu rižu jer ima nizak udio ugljikohidrata. Iako može postati kašasta, kada se pravilno skuha, daje finu hrskavost i obilje vitamine receptima. 

Nareži cvjetaču na cvjetove, zatim je dodaj u multipraktik i miksaj dok se ne smiksa u komadiće veličine riže. Od ovog koraka daljnja priprema ovisi o tebi.

Ubaci 'rižu' od cvjetače u recept koji zahtijeva rižu, pirjaj je na maslacu ili maslinovom ulju pa brzo posluži kao prilog ili dodaj malo kuhane 'riže' od cvjetače u juhu kao još jedan element. Također možeš zamrznuti sirovu 'rižu' od cvjetače i staviti je u mikrovalnu da se odmrzne i skuha kada ti bude trebala.

 | Author: Amber Faust/Unsplash Cvjetača foto: Amber Faust/Unsplash

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.