U Kini se na grill bacaju manji komadi mesa, začinjavaju se bogatim okusima kumina i meda, a jedan od običaja jest i da svaki gost samostalno priprema svoje jelo.
U nastavku saznajte sve o kineskom grillu, pa slatko kisele okuse otvorene vatre okusite i na ovogodišnjem Chill&Grillu. Čekamo vas na Bundeku od 27. travnja do 3. svibnja.
Janjetina, puno povrća, manji komadi mesa na štapićima, kumin i med kao glavni začini i dobro društvo idealan su recept za savršen grill na kineski način.
U Kini se, kažu oni koji su isprobali, grilla satima. Jedan je to od omiljenih načina druženja, a odvija se najčešće u obiteljskim dvorištima, uz dobre prijatelje. Kinezi grill vole pripremati uz velike količine lagano zapečenog povrća, od mesa najčešće biraju janjetine okupanu u dobroj dozi kumina, pa nabodenu na ražnjiće, a uz sve to poslužuju i salate koje, baš kao i mi, pripremaju unaprijed.
Od opreme, za pravi kineski grill trebat će vam klasičan grill i ugljen, metalni ili drveni štapići za ražnjiće, hvataljke i četkica kojom ćete glazirati meso. Koristite li drvene štapiće, obavezno ih prethodno dobro smočite vodom kako ne bi izgorjeli pri visokim temperaturama.
Meni kineskog grilla najčešće se sastoji od jednog predjela, dvije vrste grilanog mesa i dvije do tri vrste grilanog povrća. Kod odabira mesa, fokusirajte se na janjetinu, no i piletina, govedina te svinjetina uvijek će biti dobar odabir.
Od kvalitetnih svinjećih kotleta najčešće se pripremaju sendviči za koje vam danas i donosimo recept dok je najbolja opcija za piletinu recept za koji vam je potrebno tek nekoliko začina i malo dobre volje. Miks anisa, klinčića, cimeta, komorača, korijandra, češnjaka, kumina, čilija i papra u zrnu utrlja se u čitavo otkošteno pile te se takvo stavlja na grill, pa poslužuje uz salatu.
Od priloga, tu je pečeni krumpir na grillu te sezonske šparoge. Priprema povrća je jednostavna, potrebno vam je svega nekoliko sastojaka poput ulja, kumina, kajenskog papra i maslaca kojima ćete premazati tanke ploške krumpira koji ste prethodno narezali po dužini, a zatim jednostavno rasporedite povrće po grillu i posvetite se pripremi mesa.
Baš kao i u ostatku svijeta, uz kineski grill najbolje se slaže hladno pivo dok po pitanju deserata nemojte previše komplicirati. Kutija sladoleda bit će dovoljna, osvježavajuća nagrada nakon raskošnog grilla.
Za sendviče od svinjskih kotleta, trebat će vam:
- 4 tanko rezana svinjska kotleta
- 2 žlice soja umaka
- 2 žlice japanskog vina
- 4 režnja češnjaka
- 1 žličica šećera
- Prstohvat anisa, klinčića, cimeta, komorača
- Sol, papar
- 4 peciva
- 2 žlice maslaca
- 1 rajčica
- Zelena salata
- Majoneza, kečap, senf
Postupak pripreme:
- U posudici pomiješajte soja sos, japansko vino, protisnuti češnjak, šećer i začine. Dobivenom marinadom premažite kotlete. Ubaciti ih možete i u vrećicu za zip zatvaračem te jednostavno protresti.
- Pustite da meso tako stoji najmanje pola sata do sat vremena ili preko noći.
- Peciva prepolovite, pa unutarnje strane premažite maslacem.
- Na meso prije pečenja lagano prislonite papirnate ručnike kako biste sklonili višak tekućine i začinite sa soli.
- Pecite kotlete tri minute sa svake strane, na jakoj vatri.
- Kada su gotovi, na grill stavite i peciva, pustite da poprime boju te zatim složite sendviče u koje ćete ubaciti umake, meso i povrće.
Dođite na Chill&Grill 2019.!
I dok će odabrani restorani pripremati jela s grilla s potpisom, u našoj privremenoj kuhinji na otvorenom nudimo vam nešto sasvim novo. U konceptu po imenu New Expirience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Nipplepoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih - za samo zatvaranje čuvamo specijalno iznenađenje!
Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.
Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostala su samo dva i pol tjedna, koja ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!
*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!
Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani.
Mastercard® i Maestro® koji omogućuju 10% niže cijene za kartično plaćanje.
U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.
Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće meso za svjetske specijalitete. Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.
Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.
Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.
Vidimo se na Chill&Grillu od 27. travnja do 1. svibnja na Bundeku!