Špajza 23. prosinca 2016.

Koja je lignja najbolja? Friška, naravno!

Anđela Šćepanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Slažete li se da je najbolja lignja ona koja je još od mora mokra i koja morem još miriše, koja još u svim svojim bojama ljeska...

Kakva je najbolja? Ja ću reći – sirova, ako ste takve sreće da imate pri ruci baš ove netom iz mora izvađene. Pritom pazite, jedite samo tijelo koje ćete narezati na listiće i politi limunom (svježe ubranim – ako je moguće)! Ili ih lagano pofrigajte, tek toliko da vide ulje.

 | Author: Anđela Šćepanović Anđela Šćepanović

O lignjama bi se dalo puno pisati, o slasnim varijacijama njihove pripreme ili o ljepoti njihova gibanja u moru. A može se pisati i o – lignjolovu!

Zamislite se u nekom otočkom mjestu, u zimske dane koji nam podare bonace i nebo prošarano svim bojama, ukrcajte se u mislima (dobro odjeveni) u neku barku i krenite na more.

 | Author: Anđela Šćepanović Anđela Šćepanović

Ono što je u svakoj ribarskoj priči najvažnije su ljubav i strpljenje. Da nema ljubavi za morem ne bi bilo ni strpljenja, koje je za ribolov vrlo bitno. I to zamislite.

Uloviti znači čekati, "uloviti mot", imati i sreće. Uloviti znači poznavati i more i nebo. Provesti sate na moru, ponekad bez ikakvog ulova. Zato je svaki ulov neprocjenjiv i svakako je puno vrijedniji od zubaca, bukve, špara ili lignje.

Lovite li?

Sad zamislite veselu ekipu društva ribolovaca, preko desetak brodova koji se vraćaju s mora, svi s vrećicama koje skrivaju ulov. Stavite sve na vagu, zbrojite ulove od 1 do 6kg, proglasite najbolje. Onda razrežite nekoliko lignji onako s limunom i podijelite ih s veselom ekipom dok se prva tura friže. Izvadite ih brzo. Pojedite vruće.

Znate li što uz lignju najbolje ide? Bar jedna čaša dobrog crnog vina. I pjesma.

 | Author: Anđela Šćepanović Anđela Šćepanović

Znate li kako sve to znam? Prošle je subote (17. prosinca) DSRR Zubatac Vela Luka organizirao svoj prvi adventski lignjolov. Oko 30 lignjolovaca izašlo je na more i donijelo preko 15kg liganja koje su se tu odmah i pripremile. Najbolji su dobili nagrade, a svi skupa još jedno ugodno ribarsko druženje (bez prigovaranja). Uz lignju, crno i pjesmu.

Pa vi recite da nam je na otocima dosadno...

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.