Špajza 07. travnja 2017.

Kokosov šećer - put do zdravih slastica

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Poznat i pod imenom palmin šećer, ovaj šećer spada u zdrave verzije sladila.

Predivnog mirisa i okusa, kokosov, odnosno, palmin šećer, zaslađivač je kojeg rado stavljamo u slastice i tople napitke.

No, unatoč tome što se radi o šećeru, ovaj šećer je i zdrav. Pitate se kako? Vrlo jednostavno!

Naime, prilikom proizvodnje kokosovog šećera, stablo kokosove palme se ne oštećuje, te ostaje i dalje za korištenje ostalih dijelova. 

Ovaj šećer nastaje tako da se zareže kokosov cvijet, i od skupljenog soka, kada tekućina ispari, nastaje šećer! Vrlo je jednostavno, a najbolje je to što ovaj šećer nije rafiniran te je tako bogat nutrijentima. 

Bogat je vitaminima, poput vitamina C, B1, B2, B6, ali i sadrži visok udio željeza, magnezija te čak 10 puta više cinka od smeđeg šećera.  

Još jedna stvar radi koje je ovaj sjajni šećer idealan jest i to što regulira kolesterol u krvi, ali i smanjuje osjećaj gladi što posljedično vodi do tog da manje jedemo i samim time gubimo kilograme. Fantastično, zar ne?

Još jedna dobra stvar kod kokosovog šećera jest i ta, da ima prilično nizak glikemijski indeks (GI 30 - pokazuje koliko brzo se povećava razina šećera u krvi nakon konzumacije određene hrane).

Iako kod nekih možda postoji strah kako ovaj šećer ima miris po kokosu, nema! Ima vrlo blag miris kokosa i dosta slično miriše običnom bijelom šećeru tako da ga bez straha možete staviti u sve slastice, čime ćete im ne samo popraviti okus nego ćete i zdravije jesti.

No, svakako i kod korištenja ovog šećera budite umjereni s korištenjem upravo zato što, i on, poput svih sladila, ipak sadrži i određene kalorije.

Stoga, pripremite si slastice s kokosovim šećerom i uživajte ipak malo više!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.