Predivnog mirisa i okusa, kokosov, odnosno, palmin šećer, zaslađivač je kojeg rado stavljamo u slastice i tople napitke.
No, unatoč tome što se radi o šećeru, ovaj šećer je i zdrav. Pitate se kako? Vrlo jednostavno!
Naime, prilikom proizvodnje kokosovog šećera, stablo kokosove palme se ne oštećuje, te ostaje i dalje za korištenje ostalih dijelova.
Ovaj šećer nastaje tako da se zareže kokosov cvijet, i od skupljenog soka, kada tekućina ispari, nastaje šećer! Vrlo je jednostavno, a najbolje je to što ovaj šećer nije rafiniran te je tako bogat nutrijentima.
Bogat je vitaminima, poput vitamina C, B1, B2, B6, ali i sadrži visok udio željeza, magnezija te čak 10 puta više cinka od smeđeg šećera.
Još jedna stvar radi koje je ovaj sjajni šećer idealan jest i to što regulira kolesterol u krvi, ali i smanjuje osjećaj gladi što posljedično vodi do tog da manje jedemo i samim time gubimo kilograme. Fantastično, zar ne?
Još jedna dobra stvar kod kokosovog šećera jest i ta, da ima prilično nizak glikemijski indeks (GI 30 - pokazuje koliko brzo se povećava razina šećera u krvi nakon konzumacije određene hrane).
Iako kod nekih možda postoji strah kako ovaj šećer ima miris po kokosu, nema! Ima vrlo blag miris kokosa i dosta slično miriše običnom bijelom šećeru tako da ga bez straha možete staviti u sve slastice, čime ćete im ne samo popraviti okus nego ćete i zdravije jesti.
No, svakako i kod korištenja ovog šećera budite umjereni s korištenjem upravo zato što, i on, poput svih sladila, ipak sadrži i određene kalorije.
Stoga, pripremite si slastice s kokosovim šećerom i uživajte ipak malo više!