Špajza 28. ožujka 2014.

Krumpir mogu pratiti vina u svim bojama

bakhov sin 3.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Pravila sljubljivanja hrane i vina dosta su isključiva i uz određena jela se preporučuju bijela, ružičasta, narančasta, crvena, pjenušava ili predikatna vina, odnosno, samo jedan od tih tipova.

Krumpir sa slaninom, šampinjonima i sirom jedno je od jela uz koje se može fino piti različita vina. Kad bi se jelo "začinilo" i vrhnjem, bilo da se zapeče s ostalim sastojcima, bilo da se gotovi krumpir prelije hladnim vrhnjem, pristajat će svi tipovi. Samo da su vina što više suha. Dakle, kasne i izborne berbe bez ostatka šećera ili sa što manjim, onakve kakve rade u Slavoniji i Baranji. Neka i ovaj prijedlog krene naopako, s crvenim vinom pa prema svjetlijima te od starijih prema mlađima. I, uobičajeno, od jeftinijih prema skupljima. U slast...
 

• Do 50 kuna
Grabovac Modro jezero 2008.

Autohtoni trnjak, regionalni vranac te internacionalni cabernet sauvignon izmiješani su u Modrom jezeru, vinu izvanrednog, ali poprilično samozatajnog vinara Ante Grabovca iz Prološca pokraj Imotskog. Odležalo je dijelom u inoksu, dijelom u drvetu, taman da se skupi malo začina. Ugodno miriši po sve tri sorte, tamnije je i crvenije boje od jezera po kojem je dobilo ime, a puno je poput uspomena vinarije koja je još 1812. dobila priznanje za vino od tadašnjih Napoleonovih sljedbenika koji su tuda vladali. Butelja je u Dobrim vinima 49,90 kuna.

• Od 50 do 100 kuna
Roxanich Rose 2009.

Rijetka je prilika 2014. godine uživati u ružičastom vinu iz 2005., a pruža je Roxanich Rose 2009. To su vino od borgonje Mladen Rožanić i njegova ekipa iz Kosinožića pokraj Poreča na nedavnom Festivalu Pink Day hrabro pustili u utakmicu protiv mladih i svježih ružica iz 2012. ili čak 2013. Čak i s vlastitim svježim roseom 2012. od terana i borgonje koje su nazvali Rožica. I tko je sve suparnike probao, zapamtio je "starca" koji ima mudrost, zadržao je snagu, a odnekud mu je stigla i nevjerojatna svježina. Izvrsno vino za krumpirasto-gljivasto-slaninaste okuse. I zelenu salatu. Butelja je u Vrutku 73 kune.

• Više od 100 kuna
Belje Graševina Goldberg

Suho i kandirano voće u nosu, punoća i toplina u ustima, a zlato pred očima, takve doživljaje pruža Graševina Goldberg, vino s istoimenog položaja koji se smatra najboljim na Banovom brdu, dvadesetak kilometara dugoj brani koja hrvatski dio Baranje čuva od hladnih vjetrova sa sjevera. Sazrijevala je samo u inoksu, no punoću aroma zajamčili su joj posebno tlo te izborna berba. Moćno vino pristajat će uz relativno jednostavno jelo s krumpirom, posebno ako se u njemu zapeče i malo kulena ili ljućih baranjskih kobasica, a poslije se razblaži vrhnjem. Butelja je u Vrutku 125 kuna.

Uživajte u vinima i Zapečenom krumpiru s pancetom i gljivama.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.