Špajza 13. veljače 2016.

Mala škola mariniranja svinjskih rebrica!

TPK
1/7
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Prošlo je već godinu dana otkako je u Cvjetnom naselju otvorena Tvornica pljeskavica TPK. Cvjetna cesta broj 15 tako je postala bogatija za stotinjak mjesta koja sve češće pune ljudi koji jednostavno - vole uživati u mesu. Posjetili smo ih s namjerom da nam opišu kako rade svoja fantastična pečena rebrica, i evo što smo lijepoga saznali...

Grill, grill i samo grill, osnovna je misao i nit vodilja ekipe TPK koja hrani gladne goste ponajviše plodovima tora izloženim laganom pečenju na svim oblicima plamena.

Za kvalitetu i sve veći obrtaj gostiju, glavni majstor roštilja Stjepan Glavaš „okrivljuje“ staru izvornu recepturu velikog leskovačkog majstora Vuleta, kojima je on osobno ugradio jedan moderni štih. Prozračan i ugodan prostor bez previše detalja podijeljen je u gornji i donji dio te terasu, a meso miriše i puno prije nego što ste ušli.

Kako ne bi sve stalo na teoriji, za predjelo dolaze ćevapi. Masivni komadi, poput metka protuavionskog topa, sočni i ozbiljni – kad ih stisneš, ostane jezerce soka na tanjuru. Porcija ima 35-40 dekagrama mesa, pa je i po kvantiteti, i po kvaliteti (deblje mljeveno, okus i miris dima i mesa) – u top 5 u Zagrebu. Svaka čast. Lepinja dolazi sa strane, a izvrstan kajmak ima nevjerojatnu priču. Naime, dolazi iz – Slovenije. Čovjek koji ga radi je odselio iz BiH i sada ga proizvodi na slovenskoj farmi pošto nema uvoza istog iz Užica, gdje je daleko najbolji. Uglavnom, jako fino...

„Meso bi trebalo biti što svježije i sa što je moguće više izbjegavanja leda i komore. To je naš pristup, i rezultati su vidljivi.“ priča Stjepan i pokazuje rukom na pun lokal. Od jela na žlicu tu je samo mućkalica, ali za ljubitelje povrća preporučamo šampinjone, julienne povrće u woku na maslinovu ulju, zapečeni hgrah, kao i hrpu različitih salata. Što se tiče mesnih specijaliteta, tu je sve od mljevenog mesa, steakovi, kobasice i općenito – nema čega nema.

TPK | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kako je već riječ o leskovačkoj priči, tako možete naručiti i Leskovački voz, i to u dogovoru s konobarom – bit TPK-a je baš u tome da objasnite osoblju što biste htjeli, i dobijete upravo ono što ste zamislili. Želite više sira u gurmanskoj pljeskavici, piletinu u maramici, krvaviji steak... sve može! I upravo po tome TPK pronalazi i stvara svoju klijentelu. Gurmanske pljeskavice prže taman toliko koliko treba, šampinjoni nestaju brže nego što dolaze na stol, povrće je totalni hit, ali mi smo ipak došli zbog rebrica...

Stjepan nam govori kako pripremiti marinadu za kilogram svinjskih rebara, te navodi da je za recept najviše zaslužna Maja Ivušić:

Maslinovo ulje 1 dcl
Krupni papar
Češnjak 3 režnja
Slatka paprika 2 žličice
Ljuta paprika 1 žličica
Tabasco 5 kapi
Acetto balsamico 2 žlice
Maslac 50 grama
Med 1 žličica
Worcerster par kapi
Provansalska mješavina začina – 1 žličica
Soja sos 1 žlica

TPK | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Rebrica se usole i ostave stajati dva sata. Tada se u njih utrlja marinada.

„Tako nasaftano meso ide u frižider na odmaranje da se okusi povežu, na barem četiri sata... Nakon odležavanja rebrica vakumiramo i nakon još par sati odmora na sobnoj temperaturi su spremni za tamanjenje!“ dovršava priču Stjepan.

Na stolu su, velika, s koricom na vrhu poput najdraže knjige, velika porcija, taman za gladnog čovjeka. Ukratko, dugo vremena uživamo u mesu, sočna, taman masna, zaokružena i vrlo ukusna storija, koja vas zove na još. Mekano i ne prezačinjeno, ništa ne strši, nema preslatkih ni preljutih kerefeka. Izvrsno.

S receptom i vjerom da možemo ponoviti nešto tako ukusno, napuštamo Cvjetnu cestu broj 15, s dogovorom da sljedeći put napadamo leskovački voz.

Rezervirajte i vi svoje mjesto na facebooku Tvornice pljeskavica TPK – jer su ga preporučili ljudi s trbusima!

Oprez, nedjeljom je zatvoreno... 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.