Špajza 04. siječnja 2017.

Mala škola: Pet namirnica koje traju zauvijek

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da postoje namirnice kojima rok trajanja nikada ne ističe?

Situacije u kojima teška srca bacamo tek do pola potrošene namirnice zato što nismo sigurni jesu li još uvijek jestive ili ne događaju se svima. Naravno, znamo kako mlijeko, sir i jogurt imaju ograničen rok trajanja baš kao i voće, povrće i meso. No jeste li znali da postoje namirnice kojima rok trajanja nikada ne ističe? Spremite ih na ispravan način pa uživajte u njima još dugo nakon otvaranja. 

Domaći, kvalitetan med je namirnica koja može trajati zauvijek iako će možda s vremenom promijeniti boju ili se kristalizirati. Ipak, nikakva promjena neće utjecati na njegov okus ili sastav sve dok ga dobro zatvorenog držite na nešto hladnijem mjestu. 

Bez obzira na vrstu, riža ima beskonačan rok trajanja. Jedina iznimka je smeđa riža koja će trajati nešto kraće zbog svog sastava. Rižu držite na suhom i hladnijem mjestu, a jednom kada je otvorite, spremite je u dobro zatvorenu staklenku.

Riža | Author: Stockfood foto: Stockfood

Najslađi među svima, šećer, također može trajati čitavu vječnost. On se ne može pokvariti jer se na njemu ne mogu razvijati bakterije. Jedina opasnost koje se trebate čuvati jest da šećer ne postane previše tvrd. Da biste spriječili takvo što, držite ga na hladnijem, suhom mjestu, a nakon otvaranja ga rasporedite u manje staklenke pa koristite prema potrebi. Ista stvar vrijedi i za sol.

Ljubitelji alkohola, za vas također imamo dobre vijesti. Votka, rum, viski, gin i brojni druga, nešto teža alkoholna pića ne mogu se pokvariti. Nikada. Čak ni nakon što ih otvorite. Na vama je samo da ih držite na suhom, tamnom i hladnijem mjestu.

Domaći ekstrakt od vanilije koji možete pripremiti od votke i štapića vanilije potrajat će zauvijek. Potrebno je samo držati ga na tamnom i hladnom mjestu, dobro zatvorenog kada ga ne koristite. To je to, ne preostaje vam ništa drugo već se pripremiti na cjeloživotnu pripremu najfinijih slastica od vanilije.

Nenadmašni-ekstrakt-vanilije Možda vas zanima... Za mirisne slastice: Napravite svoj ekstrakt vanilije Špajza

Nenadmašni-ekstrakt-vanilije | Author: Stockfood foto: Stockfood

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.