Špajza 329 prikaza 12. ožujka 2019.

Mala škola vina Bakhova sina 1: Što je vino?

Getty Images
Vrijeme je da se prisjetimo genijalne male škole vina Bakhovog sina, Ive Kozarčanina. Naučite sve što vas je zanimalo o sortama, aromama, sparivanju...

Vina su poput ljudi

Nekima su suha vina muška, a ona slađa ženska. Posebna su kategorija ljubitelji pjenušavih vina. Njih uglavnom ne razumiju oni kojima su mirna vina draža. Boja, slatkoća i perlanje ili neperlanje najočiglednije su razlike među vinima, no dijeliti ih samo po njima pogrešno je kao i dijeliti ljude po boji kože, frizuri, odjeći, onome što se vidi na prvi pogled. Vina su poput ljudi, svako ima karakter i po njemu ih treba prihvaćati ili ne prihvaćati. Odlično su to prikazali u Champagnei gdje se ta najcjenjenija pjenušava vina rade od tri dopuštene sorte, mogu biti bijeli ili ružićasti i ne smiju biti slatki nego suhi, jače suhi ili sasvim suhi kakvi su oni bez grama neprovrelog šećera.

 

 | Author: Getty Images Getty Images

U tim strogim okvirima podijelili su ih u četiri kategorije. Šampanjci s duhom su bijela pjenušava vina samo od bijelog grožđa, dakle chardonnaya, ili je bijelog grožđa najviše. Piju se kao aperitivi, a pristaju i uz kamenice ili mariniranu sirovu ribu. U šampanjcima s tijelom dominiraju crvene sorte grožđa, crni pinot i mlinarski pinot, ali boja im je svejedno bijela. Piju se uz najfinije rakove, dimljenog lososa, perad ili mesna jela s gljivama. Šampanjci sa srcem sličnog su sastava poput onih s tijelom, ali odležaniji. Često su ružićasti, a u pravilu imaju oznaku godišta, dakle proizvode se samo u dobrim godinama. Preporučuju ih uz jela od pačjeg i gusjeg mesa. Šampanjci s dušom nastaju samo u najboljim godinama, od najboljeg grožđa i piju se s najboljim prijateljima. U njih spadaju Dom Perignon, Dom Ruinart, Bollinger R.D., Krug, Perrier-Jouet Fleur de Champagne. Louis Roederer Cristal…i ne treba im hrana. Sami su sebi dovoljni.

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

I mirna se vina mogu tako podijeliti. Bijela, niskoalkoholna vina s izraženijim, ali ugodnim kiselinama, te ružićasta lagana vina namijenjena potrošnji do sljedeće berbe su vina s duhom. Piju se prije jela ili uz lagana predjela. Za jača bijela vina često se i kaže da imaju čvrsto tijelo pa ih se i može zvati vinima s tijelom, a u tu kategoriju spadaju i alkoholom i ekstraktom nježnija crvena vina. To su vina za topla predjela, ribu, morske plodove ili bijelo meso. Vina sa srcem, i kad je riječ o bijelima, proizvode se tehnologijom za crvena vina, dakle maceracijom soka na kožicama grožđa. Poslužuju se uz ozbiljnija mesna jela, a blagotvorna su za zdravlje jer tijekom vrenja iz kožica u sok prelaze antioksidansi koji sprečavaju bolesti i produljuju život. Vina s dušom su, poput najslavnijih šampanjaca, ono najbolje što vinski svijet nudi. U pravilu odležana od nekoliko godina do nekoliko desetljeća, to su vina kojima ne treba posebna hrana, koja su sama sebi dovoljna, koja se piju samo u biranim društvima najvećih ljubavi ili najboljih prijatelja, a mogu i sama biti dovoljno društvo.

Ljudi se, prema temperamentu, dijele na sangvinike, flegmatike, melankolike i kolerike, a u te kategorije, ponovno ih je četiri, mogu se svrstati i vina. Sangvinici su vesele i kreativne naravi i gledaju svijet s vedre strane. Poput vina s duhom koja brzo osvajaju, svježa su i brzo se i lako dopadnu. No, površna su pa se brzo i zaborave. Flegmatični ljudi ističu se u profesijama u kojima je bitno ostati miran pod pritiskom. Nije ih lako uvrijediti ili razgnjeviti, ali u njihovu govoru nema puno strasti. Na njih se može osloniti, no pomalo su dosadni. Kao i vina s tijelom. Čvrsta i snažna, pouzdano nude opojnost koju vino mora pružati, ali malo je novih svijetova u koje će povesti onoga tko ih pije.

 | Author: Getty Images Getty Images

Kolerici su energični, poduzetni i prodorni, samouvjereni su i s lakoćom preuzimaju brigu o ljudima i situacijama. Tako i vina sa srcem djeluju izravno i brzo, okrjepljuju, velikodušna su i moćna, a ta im moć godi, ona se iskazuju boljima kad se natječu s drugim vinima, rascvjetaju se kraj konkurencije i ne dopuštaju sumnju u svoje kvalitete. Kolerika je bilo među najvećim vođama i najvećim vojskovođama, ali i najvećim diktatorima. I vina sa srcem često su ambivalentna. Osvajaju, ali i isključuju druga. Melankolični ljudi, pak, cijene ideale. Veliki pisci, pjesnici, umjetnici i skladatelji bili su ovoga temperamenta. Oni toliko čeznu za nebom da ih ništa na zemlji ne može zadovoljiti. Ništa osim vina s dušom, najboljih vina koja odražavaju terroir u punom smislu te riječi. Taj terroir je najvažnija odrednica vina. On sadržava sve osobine sorte kao osnovne sirovine sa svim svojim manama i vrlinama, tla na kojem trsje raste, klime pod kojom je grožđe sazrijevalo te čovjeka koji je bdio nad vinogradom i podrumom.

Izgleda komplicirano i, treba priznati, doista je komplicirano. Poput ljudi. Da bi to darem malo pojednostavili, sljedećih ćemo tjedana u 20-ak nastavaka pokušati objasniti zašto je vino najsloženiji i najljepši proizvod koji čovjek i priroda zajedno rade. Počet ćemo stvarajući opću sliku o vinu u četiri nastavka, kao u razrednoj nastavi u nižim razredima osnovne škole, a nastaviti ozbiljnijom analizom po segmentima vinskog svijeta kako se to radi u predmetnoj nastavi tijekom viših razreda. Slijedit će srednja škola, fakultet, magisterij, doktorat... Do sljedećeg petka i početka nastave u prvom razredu, prisjetite se lijepih trenutaka provedenih u vinskom društvu. Zbog njih se vino i pije. U zdravlje...

 | Author: Getty Images Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.