Savjeti stručnjaka zlata vrijede kada su u pitanju kompliciraniji projekti, a pečenje kruha definitivno bismo ubrojili tu kategoriju. Mary Berry, poznata televizijska i gastronomska ličnost u svojoj je Velikoj obiteljskoj kuharici sa svojim čitateljima podijelila male tajne dobrog kruha.
Kako do savršenog tijesta i najhrskavije korice, pročitajte u nastavku.
Količina tekućine navedene u receptu samo je okvirna, jer sposobnost upijanja brašna može biti različita. Količina tekućine koju brašno može upiti ovisi o temperaturi i vlazi, ali i o vrsti brašna. Prvo dodajte malu količinu tekućine, a zatim, prema potrebi, dodajte još.
Tijesto možete uspješno umijesiti i u električnoj miješalici s pogodnim nastavkom za tijesto.
Tijesto se najbrže diže u toploj prostoriji. S padom temperature u prostoriji proces dizanja tijesta usporava se.
Kako biste provjerili je li se tijesto dovoljno diglo, gurnite u njega prst; kad ga izvučete, u tijestu bi trebala ostati udubina.
Kruh i peciva možete glazirati prije ili nakon pečenja kako bi bili još ukusniji i da bi, ovisno o glazuri, korica postala mekana, sjajna ili prhka.
Tako će voća koricu učiniti hrskavijom, mlijeko ili slatko vrhnje učinit će je mekšom, a jaje ili samo žumanjak učinit će koricu sjajnom.
Kruh bi nakon pečenja trebao biti dobro uzdignut, čvrst i zlatnosmeđe boje. Da biste provjerili je li sasvim pečen, nagnite kalup i izvadite kruh ili ga podignite s lima za pečenje. Lagano kucnite po njegovu dnu. Zvuk bi trebao biti šupalj, poput zvuka bubnja. Ne zvuči li šuplje, vratite ga u pećnicu i pecite još pet minuta. Zatim ga izvadite i ponovno provjeriti je li pečen.