Špajza 30. siječnja 2019.

Matija Pavlic - još jedan naš mladi chef na putu do gastronomskog vrha

foto: Ivan Šardi
gastro postao gastro.24sata.hr
Matija Pavlic mladi je chef koji je svoj rad do sada bazirao na Čakovec, gdje je i živio. Dugogodišnje poznanstvo s Matijom Bogdanom odvelo ga je na Korčulu, a zatim i u London gdje uskoro započinje s radom u prestižnom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, The Ledburyju.

Matija Pavlic, poznatiji i kao Kninđa, talentirani je mladi chef koji je noževe na početku svoje karijere brusio uglavnom u čakovečkim restoranima. Bilo mu je, kaže, super raditi u rodnom gradu jer je imao prilike voditi kuhinje i smišljati nova jela. Najdraži dio posla tada mu je bio prenositi svoje znanje na mlade nade te je, kako sam kaže, sretan što je sve to mogao iskusiti u mlađoj dobi života, kada se i sam počeo zanimati za svijet kulinarstva.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Radio je u nekoliko čakovečkih restorana, dovodio ih na neku višu razinu prezentirajući dotadašnjim gostima novi pogled na gastronomiju, a onda ga je dugogodišnje prijateljstvo s uspješnim čakovečkim chefom Matijom Bogdanom odvelo na Korčulu. Tamo je ovog ljeta s Bogdanom radio na njegovom projektu De Canavellis koji je, malo je reći, oduševio baš sve koji su njihova jela imali prilike isprobati.

 

Možda vas zanima... De Canavellis – gastronomsko čudo na Korčuli Špajza

 

Pavlic nam je otkrio kako se ljeta na Korčuli provedenog sa sjajnom ekipom i Bogdanom kao chefom prisjeća s osmijehom na licu.

"Prije toga nisam radio u fine dining restoranima, ali sam se u Matekovoj kuhinji odmah pronašao. Razlika između jedne takve i kuhinja u kojima sam do tada radio ima jako puno. Od organizacije kuhinje, profesionalnosti tima, pa do razlike u kvaliteti namirnica. Ne mogu reći gdje je bilo više stresa, ali to uglavnom, iz mog iskustva, ovisi o glavnom chefu. Na Korčuli je sve bilo savršeno posloženo i sve je išlo po špagi. Matek je tu donio puno toga, ali moram reći da je i ostatak ekipe u De Canavellisu rasturio svoje stanice. Bilo je to jedno lijepo iskustvo", ispričao nam je Pavlic.

 

Možda vas zanima... Korčula, novi raj za turističku gastro elitu Recenzije

 

 | Author: Facebook foto: Facebook

Odlazak u London dogodio se sasvim slučajno. Dogovor je pao upravo na Korčuli kada je De Canavellis posjetio jedan Bogdanov stari prijatelj. Popilo se i pojelo, govori nam Pavlic, a zatim je odjednom pristao doći raditi u njegov restoran u Londonu.

"Riječ je o chefu koji je dugo godina bio sous chef u The Fat Ducku i eto, tako sam dobio priliku raditi za jednog odličnog čovjeka."

 

Možda vas zanima... Matija Bogdan: Ostanak u Hrvatskoj ne dolazi u obzir Špajza

 

No Pavlic ni tu nije stao, Bogdan je još jednom odigrao važnu ulogu u njegovoj karijeri i prilika za rad u jednom od najboljih restorana svijeta, restoranu s dvije Michelinove zvjezdice i onom koji vodi neponovljivi chef Brett Graham, došla je kao naručena.

"Priča dosta sliči onoj prijašnjoj koja je imala veze s dolaskom u London, ha ha ha. Matek i ja smo sjedili u nekom londonskom pubu, razgovarali uz mrzle pive na šanku i došli na ideju da ako sam već u Londonu, zašto ne bi otišao na staž u Ledbury. Matek je dogovorio stažiranje, a ja sam ga prihvatio. Jedne slobodne nedjelje odlučio sam otići u Ledbury, jako me zanimalo kako je to u jednom od najboljih restorana svijeta. Što da kažem, zaljubio sam se. Sistem rada nije mi stran jer sam radio s Matekom, a i on je bio tamo pa mi je odmah bilo i puno lakše pohvatati neke stvari. Bilo je neopisivo dobro i pomalo ludo stajati na passu jednog od najboljih restorana svijeta, gledati kako to rade veliki dečki i plejtat tanjure s njima.

Nakon radnog vremena jedan od head chefova pitao me bi li mogao doći i drugi dan na staž. U restoranu u kojem trenutno radim bio sam jutarnja smjena, tako da sam prihvatio poziv i idućeg dana nakon posla sjeo na bus, direktno u Ledbury. Nisam se čak ni presvukao", smije se Pavlic prepričavajući svoj prvi susret s kuhinjom londonskog Ledburyja.

"Drugi dan mi nije bio toliko opušten iako sam znao što me čeka, Matek mi je dao neke naznake. Onog trenutka kada sam opet zakoračio u Ledbury osjetio sam tu ludu i nabrijanu energiju kao prethodnog dana, to je jednostavno nešto neopisivo. Poslije servisa sam bio pozvan u ured jednog od head chefova na razgovor, dobio ponudu za posao i eto, počinjem raditi početkom veljače."

Pavlic kaže kako počinje kao chef de partie, od najjednostavnije stanice u jednoj takvoj kuhinji, a od čitavog iskustva očekuje puno rada, discipline i borbe. Na kraju, pitali smo ga koliko je zapravo uzbuđen zbog cijelog iskustva.

"Uff, jako uzbuđen!", rekao je Pavlic.

 | Author: Ivan Šardi foto: Ivan Šardi

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.