Recenzije 13. kolovoza 2018.

Korčula, novi raj za turističku gastro elitu

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Za otok Korčulu odavno se zna zbog velikog Olivera Dragojevića, ne puno manje popularnih Jasne Zlokić i Meri Cetinić, rodnoj kući Marka Pola, Korčulanskom Plivačkom klubu (KPK), predivnim plažama, otočićima, opojnom pošipu i grku, a odnedavno sve više i - vrhunskim lokacijama za najkvalitetniju hranu i istu takvu uslugu.

Iako je otok stoljećima uglavnom bio orijentiran na vrijedne ruke seljaka iz Čare, Smokvice, Blata, kao i klasičnu ribu koju su lovili ribari iz mjesta koja su na moru, umjesto srdela i raštike, kore kruva i čaše jakog vina, danas doživljavamo transformaciju istočnog dijela otoka u svojevrsnu kulinarsku senzaciju.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uz čudesne povrtne kombinacije u konobi Mate u Pupnatu, preko mesnih čarolija ispod peke na ranču Maha, do predivne šetnice iza staroga grada s Nonnom, Lešić Dimitrijem, Filippijem i drugim sjajnim otkrićima, svakako treba spomenuti i De Canavellis u kojem glavnu riječ ima mladi međimurski chef Matija Bogdan. Živahan, lepršav i neumoran, okružen ekipom vrijednih i kvalitetnih ljudi u svega je par mjeseci doveo novo mjesto na kartu onih lokala za koje se nogometnim rječnikom „traži karta više“.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Matija se nije pretjerano prilagođavao Korčuli, nego je jednostavno ponio sva svoja znanja sa sobom iz Londona, prekopao po dvjestotinjak najdražih recepata u svojoj slavnoj bilježnici, i prilagodio moru, suncu i ljudima dvadesetak originalnih jela koja odražavaju njegovo umijeće i kreaciju.

Možda vas zanima... Okusi Korčule: OK? Better than OK! Špajza

U De Canavellisu možete birati između A la carte jela, ili naručiti sedam sljedova koji su savršeno spareni s vrhunskim vinima, od pošipa s Korčule do njemačkog rizlinga. Cijena nije mala, ali Matija je stvarno velik kuhar, pa ako ste zaboravili na godišnjicu, naslijedili imetak, ili pak imate razloga za slavlje i dugotrajan užitak – naletite u De Canavelis ne samo do kraja ljeta, nego i tijekom cijele godine.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Iako je naglasak na hrani koja dolazi iz mora, ovdje se nipošto ne bježi od mesa, pa smo nakon uvodne salate od jastoga i volovskog srca uz pošip Nericu Jakše Krajančića i izvrsne kombinacije šparoga, motra, dagnji i bonita umaka dočekali i Matijinu, pomno tretiranu govedinu pasmine Rubia Gallega. Matija se ne kune u hrvatske proizvode nego ponosno tvrdi da namirnice nabavlja tamo gdje su najbolje.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Meni se radio u trećem mjesecu, a kako je u tijeku ljetna sezona, nema potrebe za mijenjanjem. Nakon oduševljenja mekom, ali i dalje otpornom govedinom s lukom kozjakom, uslijedilo je jelo mjeseca, rižoto od cikle i gusje jetre. Dakle, čudo. Najkvalitetnija riža, idealno kiselkast sok od cikle, jetra koja se ni ne vidi, a itekako osjeti, i mali komadići cikle kao faktor iznenađenja. Gusto, kompletno, intrigantno, vizualno fantastično – nešto fenomenalno! Za kraj, došle su i prekrasno dizajnirane praline od badema u ptičjem gnijezdu (naslovna slika) i dojam je tada stvarno bio potpun.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Zadržali smo se u ugodnom razgovoru s Matijom i saznali da gljive ne upijaju vodu i slobodno se smiju prati. Šumske pogotovo, što je iskusio na svojoj koži tijekom stažiranja, kao i to da jako cijeni kolegu Davida Skoku, kojeg smatra pozitivnim pokretačem trendova – „Skoko koristi alge, svi stavljaju alge!“

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

De Canavellis drži visoke cijene i još više standarde. Ovdje iza 18 sati dolazi 95% stranih turista koje novac ne zanima, nego točno znaju po što dolaze i ne prihvaćaju ništa manje od toga. Restoran će raditi cijelu godinu, ima ugodan unutrašnji prostor, zatvorenu terasu, terasicu s pogledom na more i fine dining prostoriju u staroj gradskoj kuli. Ukratko, red je godišnji odmor završiti na ovako sjajnome mjestu.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Korčula cvjeta, raste i pokreće se u svim smjerovima. Matija Bogdan je uz Igora Gudca samo jedan jaki kotačić koji itekako pomaže u tom napretku, i na tome im veliko hvala.

Posjetite Korčulu, oduševit ćete se!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.