Na Trešnjevci u Okićkoj ulici u blizini bivšeg kina i preko puta kineskog restorana, polako ali sigurno svoj put prema vrhu zagrebačke roštiljske ponude uporno gradi restoran Mrak restaurant & grill. Ponukani viješću da je nedavno proglašen trećim najboljim roštiljem u Zagrebu, zaputili smo se na degustaciju...
Mrak postoji od 2014. godine, a vlasništvo dijele Hrvoje Čengić i Ivan Lovinčić. Preko dana je to živahno i puno mjesto koje živi od vrhunskih gableca po pristupačnim cijenama od 20-40 kn, od graha preko čobanaca do fileka, dok se navečer pretvara u ozbiljnu roštiljaonicu na drveni ugljen te okupljalište ljubitelja plodova tora. Širok je opus koji nudi Mrak, od klasičnih ćevapa i ražnjića do pureće pljeskavice, gyrosa, spring rolica te njihovog najjačeg aduta – punjenog lungića.
„Ono što nas razlikuje od drguih je to da ništa nije gotovo – za svako naše jelo ćete možda morati pričekati malo dulje, ali to je zbog toga jer mu se posvetimo u potpunosti“, priča nam Hrvoje Čengić. „Dakle, onog trena kad ste hranu naručili, ona se kreće pripremati, nema smrznutih gluposti... Mi to zovemo – ručni rad!“
Kako ih ne bi progutao mrak, ovdje koriste samo najkvalitetniju, 100% hrvatsku junetinu, domaći izvrstan kajmak, a umjesto klasičnog muljatorskog margarina – samo maslac!
Večeru otvaramo izvrsnim blagim mazalicama na lepinji koju, kao i kekse koje služe uz čaj - proizvode sami, u lokalu. Želite li izbjeći svakodnevnu, pogotovo vikend-gužvu, savjetuju nam da se dođe radnim danom iza 18 sati i u miru prepusti prebogatim platama na koje su s pravom ponosni. Plate za dvoje, troje i petero ljudi savijaju se pod težinom mesa, dok nos razvaljuje miris finog dima i aroma mesa.
Na žalost, nismo naletjeli na razvikani hamburger kojeg ima samo po danu, ali je pred nama bila Superior plata s biftekom, ramstekom, punjenim lungićem, punjenom vješalicom, pilećim zamotuljcima, povrćem, krumpirom i šampinjonima sa žara... Ajme satiranja... Za desert smo, logično naručili deset ćevapa, i prepustili se mesožderstvu.
Punjeni lungić i pileći zamotuljci su korak ispred vrlo kvalitetnog i ukusnog mesa, vjerujte, nije bilo lako odrediti pobjednika, ali kombinacija sira, šunke i svega ostalog – bila je presudna. Na žalost, niti špek ćevap, niti batak sa zabatkom više nisu stali nakon što smo probali decentni cheesecake, ali osim mrvicu nedovoljno pečene lepinje – nismo našli zamjerke. Dapače, potpuno smo ostali iznenađeni slatko ljutom salatom od paprike!
Od pića svakako treba naglasiti vrhunsku ponudu malih i zanatskih domaćih piva (Bošnjak, Križevačko, Zmajsko, Medvedgrad), vino kuće je Đakovačka graševina, ali ima i Badelov opus, Kutjevo, Zdjelarević...
Na samom kraju (snaga), još jednom naglašavamo sjajan kajmak, pečenu piletinu, i naravno, miris drvenog ugljena u svakom ćevapu - Mrak restaurant & grill je stvarno mrak!