U Vižinadi je održano 26- izdanje omiljene manifestacije Slatka Istra. Ove je godine na Slatku Istru pristiglo ukupno 207 uzoraka kolača od ukupno 107 natjecatelja. Svi odreda kolači spravljeni su po starinskim recepturama koje se brižno čuvaju u zapisima obiteljskih kuharica u praktički svakom domaćinstvu.
Kolače peku i mladi Istrijani
Oduševljava podatak da se priprema tradicionalnih kolača ovdašnjeg podneblja prenosi i na nove generacije te da najmlađe sudionice imaju 10 i 13 godina, a natjecao se im mladić koji ima 16.
"Od 13. godine aktivno se bavim kuhanjem i izradom kolača, a prošle godine sam upisao i školu za kuhara. Kolač za Slatku Istru radio sam prema receptu moje none starom više od 50 godina", ispričao je 16-godišnji Mate Valentino Selar koji se na Slatkoj Istri natjecao s breskvicama, i uz smiješak je otkrio da nonini recepti kriju i mnoge male tajne koje ipak moraju ostati isključivo u obitelji.
Najbolji od prijavljenih kolača prezentirani su na glavnoj izložbi manifestacije, a koji će se od kolača naći na izložbenom stolu odlučio je stručni žiri u sastavu: Sandra Živolić, profesorica kuharstva i slastičarstva, Franko Milotić, profesor kuharstva, Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino, Tanja Kocijančić s portala Istra Terra Magica, te u ime domaćica Slatke Istre više puta nagrađivana Danijela Koraca.
Vesna peče najbolje kroštule, a Brigit breskvice
Proglašeni su i glavni pobjednici za svaku pojedinačnu vrstu kolača, pa je tako Vesna Škofić odnijela pobjedu za najbolje kroštule, Brigit Ferenac za breskvice, Lučana Ritoša za poveticu i Nevija Gardoš za bucolaj. Nadalje, najbolju pincu ispekla je Dorijana Tončić, naj fritule nastale su u kuhinji Lucije Venifer, Marija Zidarić napravila je najbolji pandešpanj, Suzana Banovac paštine te Gordana Lončar cukerančiće.
Predstavljen je i kolač koji su prezentirali gosti iz Vrsara, a riječ je o čuvenim vrsarskim amaretima, tamošnjoj tradicionalnoj slastici od lješnjaka za koju je u tijeku postupak zaštite kao nematerijalne kulturne baštine.
U Kući Maraston posjetitelji su uživo mogli gledati kako se spravljaju čuvene breskvice dok je radionicu vodila Brigit Ferenac. Kako smo već spomenuli, na ovogodišnjoj Slatkoj Istri odnijela je pobjedu za najbolje breskvice, a i lani je proglašena najboljom u izradi tog kolača.
Svoj pobjednički recept osmislila je zajedno s tatom te je otkrila da uskoro svoju osobnu slatku priču diže na višu razinu te otvara u Vižinadi mali dućan za proizvodnju kolača i pralina.