Mekana i sočna janjetina ultimativni je prioritet svakog chefa, ali i svake prave domaćice i domaćina koji žele uživati u finom, mesnom obroku. Imamo odlične savjete kako ispeći janjeće meso da bude što sočnije i bogato raznim okusima, ali ne smijemo zaboraviti niti da mu okus uvijek mogu unaprijediti i posebni umaci i dodaci.
Zato donosimo 5 klasika uz jela s janjetinom – umake i dodatke koji će janjećem meso pružiti onu aromu više!
Krepki janjeći temeljac
Tamni temeljac pun je aroma pa je savršen dodatak raznim umacima i juhama. U glavne sastojke spadaju janjeće kosti, povrće, koncentrat rajčice, začini i crno vino. Kuhanjem temeljac dobiva intenzivan okus.
Brzi umak od metvice
Klasik engleske kuhinje neizbježan je prilog jelima od janjetine; kuhaj po 2 žlice šećera i bijelog vinskog octa sa 50 ml vode dok se šećer ne rastopi. Umiješaj svežnjić sitno nasjeckane metvice i prstohvat soli. Izmiksaj štapnim mikserom i ostavi da se ohladi.
Janjetina - slasna zvijezda uskrsnog stola
Umak od soka od pečenja
Neka ništa ne propadne. Upotrijebi sok od pečene janjetine zajedno s nekoliko ključnih sastojaka, da napraviš ukusan umak. Naš prijedlog: u posudu u kojoj se pekla janjetina ulij 1,5 dcl crvenog vina ili vode, stavi na srednje jaku temperaturu i ostruži zapržene komadiće janjetine s dna posude.
Dodaj 1,5 dcl pilećeg temeljca ili konzervirane juhe sa smanjenim udjelom natrija i 1/2 žličice soli te kuhaj miješajući, dok se tekućina ne smanji na 1/2 šalice, oko 10 minuta. Po potrebi skini masnoću s površine, pa procijedi sve u posudu za umak i posluži vruće uz narezanu janjetinu.
Janjeći kotleti još su bolji uz fini umak
Nadjev od začinskog bilja
Kako bi janjetina dobila posebnu aromu, može se nadjenuti svježim začinskim biljem, najčešće ružmarinom i(li) češnjakom. No, isto tako možeš odabrati i sljedeće začine: bosiljak, mažuran, timijan, korica limete, kumin, čili i mentu. Oštrim nožem zareži meso pa u otvore zabodi neki od odabranih začina.
Začinske marinade za janjetinu
Ova marinada je savršena za plećku: meso se marinira u mješavini ulja, češnjaka, ljutike, čilija, timijana, soli i papra – pusti da odstoji nekoliko sati i nakon pečenja uživaj u nježnijem i sočnijem mesu te pomalo egzotičnom okusu. Uostalom, nema ništa ljepše nego isprobavati uvijek nove i bolje okuse!