Recepti 01. kolovoza 2022.

Chimichurri umak – argentinska tajna fantastičnog jela

Chimichurri umak foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nije tajna da volimo zelene umak pa ovaj argentinski recept za chimichurri nije iznimka. Svježi origano, peršin i korijander zajedno s velikom količinom crvenog vinskog octa stvaraju oštar začin koji je jednako dobar žlicom preliven na pečeni odrezak, ali i kao izvrsna marinada!

Sjeckanje svega ručno (za razliku od upotrebe procesora za hranu) daje umaku dinamičnu teksturu i sprječava da se pretvori u pastu. Ostavi ljutiku, čili, češnjak i sol da odstoje s octom 10 minuta prije nego što dodaš začinsko bilje - omekšava arome i ukroćuje njihov sirovi okus.

Chimichurri je najbolje poslužiti odmah nakon što ga napraviš, ali ako ti ostane viška, može stajati u hladnjaku nekoliko dana. Koristi ga za pečenu piletinu, tofu na žaru, krumpir pečen u pećnici, pečena jaja ili za gotovo bilo što drugo što traži začine. Primjerice, pomiješaj ga s grčkim jogurtom ili dodaj malo majoneze za kremasti namaz prepun biljnih okusa - za sendvič.

 | Author: Shutterstock Chimichurri umak odlično se slaže s mesom foto: Shutterstock

Sastojci za oko 2 šalice:

  • 1 ljutika, sitno nasjeckana
  • 1 crveni jalapeño, sitno nasjeckan
  • 3 - 4 češnja češnjaka, tanko narezana ili sitno nasjeckana
  • ½ šalice crvenog vinskog octa
  • 1 žličica soli
  • ½ šalice sitno nasjeckanog korijandra
  • ¼ šalice sitno nasjeckanog ravnog peršina
  • 2 žlice sitno sjeckani origano
  • ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

  1. Pomiješaj ljutiku, čili, češnjak, ocat i 1 žličicu soli u srednjoj zdjeli. Ostavi 10 minuta da se okusi prožmu. Umiješaj korijandar, peršin i origano. Vilicom umuti ulje. Premjesti ½ šalice chimichurrija u malu zdjelu; posoli i posluži kao umak.
  2. Ako želiš ovaj umak iskoristiti za govedinu, stavi meso u staklenu posudu ili onu od nehrđajućeg čelika ili keramike. Prelij preostalim chimichurrijem. Pokrij i ohladi najmanje 3 sata ili ostavi preko noći.
  3. Meso izvadi iz marinade, osuši i peci na roštilju.
  4. Prelij chimichurri umak preko mesa sa žara.

 | Author: Shutterstock Chimichurri umak možeš dodati i povrću, ali i sendvičima foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Kraljica svih umaka: Napravi šalšu od pomidora Recepti Oslić u pivskom tijestu Možda vas zanima... Tartar umak : pripremi ga uz omiljeni riblji zalogaj Špajza tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.