Sjeckanje svega ručno (za razliku od upotrebe procesora za hranu) daje umaku dinamičnu teksturu i sprječava da se pretvori u pastu. Ostavi ljutiku, čili, češnjak i sol da odstoje s octom 10 minuta prije nego što dodaš začinsko bilje - omekšava arome i ukroćuje njihov sirovi okus.
Chimichurri je najbolje poslužiti odmah nakon što ga napraviš, ali ako ti ostane viška, može stajati u hladnjaku nekoliko dana. Koristi ga za pečenu piletinu, tofu na žaru, krumpir pečen u pećnici, pečena jaja ili za gotovo bilo što drugo što traži začine. Primjerice, pomiješaj ga s grčkim jogurtom ili dodaj malo majoneze za kremasti namaz prepun biljnih okusa - za sendvič.
Sastojci za oko 2 šalice:
- 1 ljutika, sitno nasjeckana
- 1 crveni jalapeño, sitno nasjeckan
- 3 - 4 češnja češnjaka, tanko narezana ili sitno nasjeckana
- ½ šalice crvenog vinskog octa
- 1 žličica soli
- ½ šalice sitno nasjeckanog korijandra
- ¼ šalice sitno nasjeckanog ravnog peršina
- 2 žlice sitno sjeckani origano
- ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
- Pomiješaj ljutiku, čili, češnjak, ocat i 1 žličicu soli u srednjoj zdjeli. Ostavi 10 minuta da se okusi prožmu. Umiješaj korijandar, peršin i origano. Vilicom umuti ulje. Premjesti ½ šalice chimichurrija u malu zdjelu; posoli i posluži kao umak.
- Ako želiš ovaj umak iskoristiti za govedinu, stavi meso u staklenu posudu ili onu od nehrđajućeg čelika ili keramike. Prelij preostalim chimichurrijem. Pokrij i ohladi najmanje 3 sata ili ostavi preko noći.
- Meso izvadi iz marinade, osuši i peci na roštilju.
- Prelij chimichurri umak preko mesa sa žara.