Špajza 26. siječnja 2017.

Najveća tržnica na svijetu - Rungis

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste se ikada pitali gdje namirnice nabavljaju poznati francuski chefovi, sada znate!

S raznovrsnom ponudom, obiljem svježih namirnica, na rubu Pariza, smjestila se ova čarobna tržnica - Rungis. Najveća je to tržnica na svijetu koja se prostire na čak 234 hektara. Podijeljena je na nekoliko dijelova, a toliko je velika, da vam iz jednog dijela do drugog gotovo treba automobil.

Ovdje se prodaje svježa riba, meso, divljač, iznutrice, sirevi, voće, povrće, ali i cvijeće. Zanimljivost ove tržnice je i da se otvara u ponoć, a radi do 7 h ujutro. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Najbolji i najsvježiji proizvodi se najbrže i prodaju. Riba se toliko brzo proda da je nema već nekoliko sati nakon otvaranja.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

No, ono što je manje pozitivno kod ove tržnice, jest to što je dosta udaljena od centra grada, treba vam otprilike 90 minuta automobilom. Ali, javni prijevoz do nje postoji, a većina taksista vas uopće neće htjeti voziti do tamo. Tako da ste prepušteni vlastitom prijevozu.

Sama tržnica podijeljena je na Riblju dvoranu, Dvoranu za voće i povrće, Dvoranu sira, Dvoranu divljači, Dvoranu tripica, Mesnu dvoranu i supermarket s gotovom hranom poput pašteta, umaka, već pripremljenih začina i slično te dio gdje se prodaje cvijeće.

Tržnica Rungis godišnje zaradi preko 9 milijardi Eura, a hranu s nje konzumira čak 18 milijuna ljudi. Uz popularne restorane i chefove, na tržnici kupuju i obični ljudi, no vrlo je važno doći odmah prilikom otvaranja, jer, kao što rekosmo, sva najbolja hrana/namirnice se najbrže i proda.

Zanimljivost je i što se za posjet (pritom mislimo i na dolazak u kupnju) mora obući zaštitno bijelo odijelo kako bi sva hrana bila zaštićena od prljavštine koju se može unijeti izvana. Ovo nam se definitivno jako sviđa! 

Za razliku od uobičajenih tržnica kakve mi poznajemo, ova je u potpunosti zatvorena, pa je zato i nužno nošenje zaštitnih odijela kako se ne bi unosila prljavština, a koja se na ostalim tržnicama bezbrižno uvlači i širi po namirnicama.

Kako je ovo najveća tržnica na svijetu, naravno, ima i svoje profile na društvenim mrežama, pa ju tako možete pratiti na FacebookuTwitteru, Instagramu, ali i YouTubeugdje možete pogledati i chefove koji pripremaju hranu s Rungisa. 

Iako nam je ova divna tržnica možda predaleko, ostaje nam pratiti je na društvenim mrežama i uživati u slikama sve te divne hrane!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.