Špajza 02. srpnja 2025.

Nemaš vina za pirjanje? Ovo su odlične zamjene!

Kuhanje s vinom
Kuhanje s vinom
foto: Olga Lioncat/Pexels
Vino možda daje posebnu notu svakom pirjanom jelu, no postoje jednako ukusni sastojci koji mogu preuzeti njegovu ulogu. Uz nekoliko trikova tvoje će meso biti mekano, sočno i neodoljivo

Da, istina je – vino gotovo uvijek dodaje raskoš i složenost okusa jelima koja se dugo pirjaju. No, što ako se upravo spremaš započeti recept, a u kuhinji nema ni kapljice vina? Bez brige, imaš savršene alternative upravo u svojoj kuhinji.

Iako vino daje kiselinu i dubinu okusa, tajna dobrog pirjanja zapravo se skriva u temeljcu, koji je poput moćnog pojačivača okusa. Ako temeljac napraviš kod kuće, možeš prilagoditi svaki njegov detalj, od razine slanosti do intenziteta mesnog okusa.

Tako pileći temeljac od tamnog mesa dodatno pojačava sočnost piletine, dok goveđi ili teleći temeljac čini čuda za teletinu ili junetinu. Uz temeljac meso postaje bogato, sočno i punog okusa – toliko dobro da nećeš ni primijetiti da nedostaje vino.

Kuhanje s vinom Možda vas zanima... Kako kuhati s vinom, pivom i žestokim pićima Špajza

Limunov sok ili ocat...

Ako želiš zadržati onaj specifičan okus koji vino pruža jelima, lako ćeš to nadoknaditi drugom vrstom kiseline - poput limunovog soka ili kvalitetnog vinskog octa.

Malo limunova soka u završnoj fazi pirjanja dat će mesu svježinu nalik laganom bijelom vinu, dok će crveni vinski ocat dati dubinu i slatko-kiselu notu sličnu crvenom vinu. Važno je dodati ga tek nekoliko minuta prije kraja kako bi zadržao svježinu i intenzitet okusa.

Pikantna ananas limunada s votkom | Author: Margaret Jaszowska/Unsplash Limunov sok nadoknadit će svježinu iz vina foto: Margaret Jaszowska/Unsplash

Kimchi i kiseli kupus... O, da!

Za ljubitelje eksperimenata u kuhinji, koje vole igrati na kartu intenzivnijih okusa, kimchi, kiseli kupus ili crni fermentirani češnjak odlični su aduti. Kimchi i kiseli kupus pružaju savršenu ravnotežu između slanosti i kiselosti, podižući svaki komad pirjanog svinjskog vrata ili junećeg mesa na višu razinu.

Crni fermentirani češnjak, pak, donosi bogatu, gotovo slatkastu dimenziju okusa koja savršeno funkcionira s mesom intenzivnijeg karaktera poput goveđih rebara ili tamnijih dijelova piletine. Ovi fermentirani junaci osiguravaju da pirjanje nikad ne bude dosadno, čak ni bez vina.

pivo Možda vas zanima... Znamo kako kuhati s pivom Špajza

Tajni umami dodatak

Još jedan skriveni sastojak koji će tvoje pirjanje učiniti spektakularnim je miso pasta. Posebno bijeli miso, koji mesu daje bogati okus umamija i nježnu slatkoću. Dodaj ga pred kraj kuhanja, lagano ga umiješaj u umak i uživaj u dubokom, bogatom i izuzetno ukusnom rezultatu.

temeljac | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Tajnu raskošnih okusa donosi i (domaći) temeljac foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Iskoristi povrće do kraja

Najčešće zanemarena tajna vrhunskih pirjanih jela upravo su povrće i začini koji se kuhaju s mesom. Mrkva, celer, luk – nakon pirjanja postaju prava mala riznica okusa.

Umjesto da ih baciš, iskoristi ih tako da ih izmiksaš i vratiš u umak. Tako ćeš dobiti svilenkasti umak pun složenih, bogatih okusa koji savršeno upotpunjuju svako pirjano meso. Pirjanje bez vina? Jednostavno, ukusno i bez kompromisa!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.