gastro postao
Ovi su keksići na vrh liste blagdanskih slastica dospjeli zahvaljujući božanstvenom okusu i jednostavnosti pripreme!
Izvorni recept za ove kolačiće zahtijeva upotrebu palca za izradu udubljenja u sredini kolačića, zbog čega se i zovu thumbprint cookies. No za izradu udubljenja možeš koristiti i neki drugi predmet, poput ruba valjka. Baza za kolačiće je jednostavno tijesto napravljeno samo od maslaca, šećera, vanilije, soli i brašna. Tope su u ustima i izrazito su prhki.
Kolačiće možeš puniti marmeladom, čokoladom ili slanim karamelom, prema ukusu i željama.
Sastojci:
- 10 žlica maslaca
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 170 g brašna
- 50 g čokolade (sitno sjeckane)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje.
- U zdjeli mikserom izmiješaj maslac, šećer, sol i vaniliju na srednjoj brzini dok ne postane glatko, oko 2 minute. Umiješaj brašno.
- Tijesto formiraj u kuglice te ih posloži na pleh uz razmak.
- Peci deset minuta, izvadi iz pećnice i napravi udubljenje u sredini svakog kolačića. Vrati ih u pećnicu i peci dok ne poprime svijetlo smeđu boje na rubovima, još sedam do devet minuta. Izvadi ih na rešetku da se ohlade.
- Izmiješaj čokoladu i dvije žlice maslaca u maloj vatrostalnoj posudi. Postavi ju iznad lonca s kipućom vodom; povremeno promiješaj dok se ne otopi i krema ne postane glatka. Ostavi da se malo ohladi.
- Kad se kolačići ohlade, napuni otiske palca čokoladnom smjesom.
Dobar tek!