Špajza 12. prosinca 2016.

Nešto sasvim novo: Ananas u slanim jelima

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Navikli smo ga jesti u voćnim salatama, no u gastronomskom smislu on može puno dati. Sladak i sočan ananas u prvom redu daje ukusne deserte, kolače i kreme, no i poneka slana jela.

Prije nego se odvažite na kuhanje s ananasom, potrebno je znati dvije činjenice o ovom egzotičnom voću.

Sirovi ananas sadrži enzim koji ima sjajan učinak na omekšavanje mesa stoga se njegov sok preporuča koristiti u marinadama. Samo pripazite na vrijeme jer će predugo stajanje mesa u marinadi rezultirati gnjecavim mesom zrnate teksture.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Još jedno upozorenje vrijedi za isti enzim, a radi se o pripremi krema sa želatinom. Enzim iz svježeg ananasa sprječava želiranje, stoga nikad nemojte koristiti svježi ananas ili sok od ananasa u želeima i jelima sa želatinom. Ananas iz kompota ili pasterizirani sok moguće je koristiti sa želatinom jer je kuhanje uništilo enzim koji bi spriječio želiranje.

Ananasovo prirodno okruženje u kulinarskom smislu su azijska jela. Najčešće se priprema u slatko-kiselo-ljutim kombinacijama s piletinom ili svinjetinom. Predlažemo da isprobate Ananas Aziju sa savršenom rižom na pari ili slatko kiselo povrće s ananasom i đumbirom. A zanimljiva je i kombinacija pečenog ananasa omotanog slaninom.

Ananasove osvježavajuće karakteristike odlično dolaze do izražaja i u salatama od svježeg krastavca začinjenim listićima svježe mente, lukom, ljutim papričicama i sokom od limete ili pak na pizzi i u hamburgeru. U hamburger na havajski način dodajte kriške ananasa prethodno popečene u tavi. U tavi ispecite par kriški slanine, slaninu izvadite, a dodajte ananas i dvije žlice balzamičkog octa i pirjajte otprilike 3 minute.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.